avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna seara. As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna seara. As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am suferit ...

Buna seara. As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am suferit un accident de munca in data de 14 noiembrie 2018, soldat cu o taietura la mana ce a necesitat 7 fire de cusatura. Sincer, nu stiam ca trebuie declarat, dar nici angajatorul nu a spus nimic. As mai putea sa il reclam acum, dupa aproape 3 ani? Nu am beneficiat de nici o zi de concediu medical. Am fost obligata sa imi iau concediu de odihna deoarece angajatorul a spus ca el nu plateste concedii medicale si va trebui sa astept pana imi va vira statul banii pentru cm. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:28, 11 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti sesiza ITM in scris cu nr. de inregistrare/ data. ITM va declansa o ancheta si va dispune ITM sa cerceteze evenimentul produs.
Angajatorul avea obligatia sa anunte ITM pentru respectarea prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Daca dosarul de cercetare este avizat ca accident de munca de catre ITM, firma inregistreaza AM i completeaza formularul FIAM de inregistrare AM.
Victima unui AM beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea pentru AM si boli profesionale,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Obligandu-va sa luati concediu de odihna, angajatorul a facut un abuz. Avea obligatia sa cerceteze evenimentul produs si daca era avizat ca AM sa va acorde prestatiile aferente.
Multumesc frumos! AM s-a intamplat intr-o zi de miercuri. De la UPU mi s-au dat 3 zile de cm urmand sa prelungesc la medicul de familie. Nu mi l-au luat in considerare, spunand ca nu e nevoie de medical. As putea solicita la Spitalul Judetean Giurgiu, copie de pe fisa medicala din ziua respectiva pentru a demonstra ca a avut loc acel AM? Zi buna.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti sesizarea si ITM va dispune cercetarea. Comisia de cercetare numita de catre angajator va face toate demersurile nenesare pentru a procura documente.
Puteti cere si dvs. o adresa de la spital prin care sa confirme ca in data de ... v-ati prezentat la urgente, avand diagnostic ... si ati primit concediu medical. Anexati copia adresei la sesizarea catre ITM.
Va multumesc!
Nu vreau sa fiu rautacios dar de ce ati avut nevoie de aproape 3 ani ca sa-l reclamati? Ce sperati sa obtineti?

Alte discuții în legătură

Accident de munca in timpul seviciului bună ziua, am suferit ... amaogrean81 amaogrean81 Accident de munca in timpul seviciului Bună ziua, am suferit un accident de muncă, în timp ce mă deplasam la o alta firmă pentru a îndeplini obligatii ... (vezi toată discuția)
Nu am declarat accidentul de munca, il pot declara dupa o luna de la intamplare? Anna-Maria. Anna-Maria. Buna ziua! Am avut un accident de munca in urma cu 3 saptamani (inca sunt in recuperare). Am 19 ani, lucrez de putin timp si mi s-a spus sa nu declar ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Cameliabo Cameliabo in cazul unui accident de munca nedeclarat de societate in care angajatul a ramas cu o infirmitate , pierderea unui deget ce se mai poate face ? concediu ... (vezi toată discuția)