avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Am și eu o întrebare. După jumătate de luna de la semnarea contractului am avut un accident de munca ( mi-am tăiat un deget ). Voi beneficia de concediu medical platit?
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2019
Jonathan23, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:10, 18 Ianuarie 2019
Pentru a beneficia de plata CM pentru accident de munca evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat de o comisie desemnata de angajator prin decizie interna. Daca dosarul este avizat de ITM, firma inregistreaza AM si intocmeste formularul FIAM.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art 5
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
PV de cercetare AM si formularul FIAM se depun de angajator la CJ Pensii care administreaza Fondul national unic pentru AM si BP la care contribuie obligatoriu toate firmele conform Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP.
Puteti benefica astfel de prevederile
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Așadar, nu contează ca am doar o jumătate de munca de la angajare!?
Nu conteaza decat ce am scris in mesajul anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este de făcut? Vssav Vssav Bună ziua. Am avut un accident la locul de munca, angajat fiind cu contract de 6 luni. A trebuit sa ma opereze la brat pt ca mi am tăiat mușchi. A doua zi ... (vezi toată discuția)
Accident Doinadenisa Doinadenisa Dacă pe traseu dinspre serviciu spre casa se întâmplă în acident din cauza șoferului și eu îmi fracturez mâna și trebuie operată cât ar fi dăuna ... (vezi toată discuția)
Accident de munca lauramaxim lauramaxim accident pe trecere de pietoni, eu fiind pietonul,in timpul orelor de lucru,eu fac teren, fiind bugetara,de ce despagubiri pot beneficia? multumesc (vezi toată discuția)