buna ziua
firma la care lucrez refuza sa imi faca carnet de munca desi sunt angajat de peste 1 an cu contract individual de munca pe 5 ore pe zi. motivul este acela ca doar la 8 ore pe zi se face carnet de munca.
este adevarat? ce urmari pot fi in cazul in care nu mi se face carnet de munca desi am contract individual?
Angajatorul nu este obligat sa iti faca carnet de munca. Daca ai intr-adevar contract de munca, la incetarea acestuia Inspectoratul Teritorial de Munca iti va elibera o adeverinta de vechime. Poti sa iti cumperi un carnet de munca, sa mergi la Inspectoratul Teritorial de Munca unde a fost inregistrat contractul de munca si sa rogi un inspector sa ti-l complecteze. Te costa putin. Nu ai nici un dezavantaj daca nu ai carnet de munca. O perioada nu s-au facut carnete de munca si s-au eliberat adeverinte de vechime. Singurul inconvenient este ca, in timp, ai putea pierde adeverintele de vechime sau se pot deteriora. Madalina
Carnet de munca trebuie sa va intocmeasca societatea la care aveti functia de baza, indiferent de durata timpului de lucru stabilita prin contractul individual de munca.
Consecintele lipsei carnetului de munca nu sunt foarte importante in acest moment, dvs. putandu-va dovedi vechimea in munca prin contractul incheiat, si totodata, puteti obtine o adeverinta din patrtea angajatorului care sa precizeze datele angajarii dvs.
"Angajatorul nu este obligat sa iti faca carnet de munca."
Fals - revedeti prevederile Legii 541/2003 pentru modificarea unor dispozitii ale Legii 53/2003 - Codul Muncii:
"Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2006 se probeaza cu carnetul de munca" si
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 se abroga prevederile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca."
Astfel, dovedirea vechimii in munca in baza unei adeverinte este exceptia si nu regula, care o constituie intocmirea carnetului de munca.
***Angajatorul este OBLIGAT sa va intocmeasca carnet de munca cf Decret nr 92/1976. Asta in masura in care (asa cum preciza cineva aici) dvs nu aveti functia de baza la alta societate.
***In cazul in care Nu sunt imprimate de carnete de munca la Directia muncii, angajatorul trebuie sa va elibereze o adeverinta la data incetarii activitatii.
aceasta este functia de baza si de fapt singurul contract pe care il am (nu mai lucrez in alta parte)
problema mea este in continuare refuzul firmei de a intocmi carnetul de munca sub pretextul ca acesta s-a desfiintat si oricum, chiar daca ar mai fi existat, se intocmeste doar pentru contracte de 8 ore; desi le-am aratat monitorul oficial cu toate reglementarile
se pare ca singura cale acum este depunerea unei plingeri
iar partea aceea cu intocmirea carnetului de catre mine etc. este complet in afara legii
Alte discuții în legătură
Carnet de munca
Dinush
Daca nu am carnet de munca, mi se poate elibera o adeverinta de la ITM cu veniturile cumulate? daca imi cumpar un carnet de munca imi poate si trece ... (vezi toată discuția)