avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA 5% pentru constructii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA 5% pentru constructii

Buna ziua,

Am un teren ( aproximativ 700 mp) care inca nu este scos din circuitul agricol si vrea sa construiesc o casa noua pe el (suprafata utila 118 mp - daca balconul de 5 mp se considera suprafata utila). Stiu ca m-as incadra in articolul art. 140 alin. (21) lit. c) daca as avea suprafata terenului de maxim 250 mp.
Intrebarile mele sunt:
1. e posibil sa fac in felul urmator
- inpart terenul intr-o parcela de 250 mp si una de 450 mp iar pe cea din urma o donez parintilor sau unei rude
- construiesc casa si platesc TVA-ul de 5%
- revin asupra deciziei de donare

2. daca scenariul de deasupra nu este posibil, aveti vre-o idee cum as putea face (cu minimul de efort financiar) ca sa ma incadrez in art. 140 alin. (21) lit. c) ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Shaman , utilizator 10:35, 5 Octombrie 2012
de ce spui ca "o livrare de bunuri in sensul art. 140, alin 2^1 cod fiscal" este teren + casa?

Adica eu citesc punctul c) asa:
"mai platesc 5% TVA cei care cumpara o locuinta cu suprafata utila de maxim 120 mp, fara alte anexe si valoarea locuintei + a terenului, inainte de aplicarea TVA-ului, sa fie mai mica de 380.000 roni. Locuinta trebuie sa fie la cheie, iar terenul pe care e construita locuinta sa fie de maxim 250 mp. Cumparatorii nu mai pot beneficia de 5% TVA daca oricare din ei a achizitionat o locuinta pentru care a platit 5% TVA".

De altfel aceeasi impresie mi-o da si nota de la Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Cluj: www.vivacity.ro/files/min.pdf.

Iar in articolul de la: www.avocatnet.ro/content/articles/id_28724/Regimul-TVA-la-vanzarea-constructiilor.html
e specificat: "In primele trei situatii prezentate mai sus, cota redusa de TVA de 5% se aplica inclusiv pentru terenul pe care sunt construite cladirile respective"; in acest articol a patra situatie este "litera c)". Si nici nu precizeaza ca terenul trebuie sa fie al constructorului.

O alta nelamurire care o am este legat de ce reprezinta locuintele care "pot fi locuite ca atare"...

Dar mai bine hai sa vedem si ce au de zis alte persoane... sigur, daca vor si au timp! :D
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
Shaman, utilizator
art. 140, alin. 2^1 cod fiscal
Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

alineatul 7 din norme
Cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (2^1) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (2^1) lit. a) - d) din Codul fiscal. Pentru livrările prevăzute la art. 140 alin. (2^1) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, cota redusă de TVA de 5% se aplică inclusiv pentru terenul pe care este construită locuinţa.

este foarte clar faptul ca aceasta cota redusa se aplica pentru livrarea locuintelor inclusiv a terenului pe care sunt construite.

(nu stiu ce dezvoltator ar construi pe un teren pe care nu este proprietar!?)

pot fi locuite ca atare = locuinta este finisata si dispune de toate utilitatile astfel incat sa poata fi locuita. nu se poate vinde in aceste conditii o casa la rosu.

Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
xerxes, utilizator
Am vorbit ieri cu cineva de la ANAF Asistenta Contribuabili si mi-a zis ca nu conteaza al cui e pamantul cat timp va exista un transfer al dreptului de proprietate. Stiu ca acesta nu e un raspuns oficial asa ca am depus si intrebarea "online".

Cand l-am intrebat daca exista posibilitatea ca un constructor sa ridice o cladire "a lui" pe terenul meu a raspuns ca aceasta nu mai tine de ei ci de notari.

O sa vorbesc cu constructorul saptamana viitoare, momentan e plecat din tara, si cu un notar sa vad ce parere are el: daca exista posibilitatea de a se realiza asa ceva.

Imi dau seama ca trebuie sa poata fi locuita, dar (de exemplu) am in proiect 2 bai... e de ajuns doar una sa fie finisata? Sau trebuie ambele? Dar dormitarele: e de ajuns unul singur sa fie terminat? Pe mine ma interesa mai in detaliu (nu am gasit niciunde in legislatie o definitie/explicatie a ce inseamna o locuinta locuibila).

Oricum o sa incerc sa lamuresc asta cu constructorul si notarul.

Iti multumesc de ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% locuinta Stama Stama In martie 2009 am achizitionat o garsoniera in imobil nou. Pretul initial de vanzare era de 56500 euro, din care am achitat 10000 euro in octombrie 2008, in ... (vezi toată discuția)
Tva la constructiile din lemn teobalint teobalint buna ziua, as dori daca se poate,un raspuns la urmatoarea situatie: construiesc casa din lemn pentru un client,persoana fizica;casa se construieste in santier ... (vezi toată discuția)
Tva vanzare imobil felisana felisana Firma a achizitionat in anul 2008, un imobil construit in anul 1985 , la care a dedus tva. Ce optiuni am la vanzarea ei acum in anul 2012? 1. fara tva pot sa ... (vezi toată discuția)