avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot sa cer obligatia de a initia negocierea colectiva ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot sa cer obligatia de a initia negocierea colectiva in instanta?

In unitatea unde lucrez, sunt indeplinite toate conditiile pentru ca un contract colectiv de munca sa existe, insa angajatorul refuza sa initieze orice negociere colectiva. A denuntat expirarea fostului contract colectiv de munca in baza unei hotarari de guvern, cand doar parlamentul sau o instanta poate anula contractul colectiv de munca, conform legii... Aceasta, ca sa nu-mi acorda spor de vechime, niste amarate de zeci de lei...
Nu este chiar asa .. potrivit art.129 (5) din Legea nr.62/2011 , durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
Obligatia angajatorului este de negociere si nu de a incheia contractul colectiv. Pentru a pune in practica ceea ce va doriti - un contract colectiv de munca care sa includa sporul de vechime - va trebui sa actionati pe mai multe cai - sesizarile la ITM vor atrage posibil initierea negocierilor; reprezentantii salariatilor/sindicatul trebuie insa sa va reprezinte interesele - deci, trebuie sa ii aveti de partea dvs.
Sporul de vechime poate face insa si obiectul unei negocieri in cadrul contractului individual de munca - totusi nu cred ca o negociere individuala ar avea sorti de izbanda mai mult decat o negociere colectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv ginnyy ginnyy potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati. Negocierea presupune ... (vezi toată discuția)
Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca gab11 gab11 Buna seara, Compania la care sunt angajat are un contract colectiv de munca (CCM) care nu a mai fost modificat in ultimii doi ani. M-am adresat sindicatului ... (vezi toată discuția)