Buna ziua
Ma confrunt cu o problema pe care nu o stiu rezolva rog pe cei care au cazuri sa ma ajute:
Firma la care lucrez livreaza produse firmei Y.La sfarsit de luna firma Y factureaza bonus care firma noastra cu mentiune ''factura emisa in numele si pe seama furnizorului''cu semnul minus .Am inregistrat aceasta factura pe furnizor si intr-un registru de cumparari separat prin inregistrarea 667,4426=401.Este corect?Am inregistrat-o in D300 ca si pe celelalte cumparari.
In aceasta luna firma Y imi emite o factura de corectie(diferente de pret s-a facturat cu un pret gresit de catre noi) cu aceeasi mentiune'factura emisa in numele si pe seama furnizorului'Cum inregisterez aceasta factura ?(411=701,4427),in ce jurnal trebuie sa apara si unde o trec in D300?
Firma care emite facturile le trece intr-un jurnal separat de vanzari (ambele facturi si cea de bonus si cea de corectie).Eu in ce jurnal ar trebuii sa le trec?(de vanzari sau de cumparari).
Facturile emise de cumparator in numele furnizorului/prestatorului se inregistreaza la furnizor ca si cind el le-ar fi emis (ca si in cazul celorlate vinzari), adica in corespondenta cu contul de clienti (4111).
In declaratiile intocmite de catre furnizor/prestator, sumele inscrise in astfel de facturi vor fi incluse la rindurile aferente livrarilor.
Norme la art 155, alin 8, lit b:
"(8) Potrivit prevederilor art. 155 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, factura se poate întocmi de către cumpărătorul unui bun sau serviciu în următoarele condiţii:
a) părţile să încheie un acord prin care să se prevadă această procedură de facturare;
b) să existe o procedură scrisă de acceptare a facturii;
c) cumpărătorul să fie stabilit în Comunitate;
d) atât furnizorul/prestatorul, cât şi cumpărătorul, în cazul în care sunt înregistraţi în România conform art. 153 din Codul fiscal, să notifice prin scrisoare recomandată organului fiscal competent aplicarea acestei proceduri de facturare, înainte de a se emite facturi de către cumpărător în numele şi în contul furnizorului/prestatorului, şi să anexeze la notificare acordul şi procedura de acceptare prevăzute la lit. a) şi, respectiv, lit. b). În situaţia în care numai una dintre părţi este înregistrată în România conform art. 153 din Codul fiscal, numai partea respectivă are obligaţia notificării organului fiscal competent;
e) factura să fie emisă în numele şi în contul furnizorului/prestatorului de către cumpărător şi trimisă furnizorului/prestatorului;
f) factura să cuprindă elementele prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
g) factura să fie înregistrată într-un jurnal special de vânzări de către furnizor/prestator, dacă este înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal.