avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Emitere facturi de catre cumparator in numele si ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Emitere facturi de catre cumparator in numele si contul furnizorului/prestatorului

In Hg 44/2004 Titlul VI , pct. 72(8) am regasit care sunt conditiile care trebuiesc indeplinite pt acest mod de a emite facturi. Banuiesc ca cel care emite factura trebuie sa specifice pe factura ca este emisa in numele si contul Fz. Se poate aplica acest mod de facturare doar pt o singura speta? Spre exemplu eu vand diverse produse catre un client, iar la sf de luna in functie de volumul de vz ii acord un discount. Am primit solicitare de la el sa emita el aceste facturi de discount, iar eu sa ii facturez produse cumparate. E ok ? Stie cineva mai multe despre acest subiect? Informatiile din CF+ Nm nu mi se par suficient de clare ......
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ovidiumazilu , utilizator 15:21, 9 Martie 2010
Buna ziua

in baza art. 155 alin (8) lit. b) se poate incheia un acord prin care clientul dumneavoastra sa emita in numele dumenavoastra facturile aferente discount-ului pe care il acordati in functie de volumul de vanzari.
" Norme metodologice: pct. 72.
(8) În sensul art. 155 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, factura se poate întocmi de către cumpărătorul unui bun sau serviciu în următoarele condiţii:
a) părţile să încheie un acord prin care să se prevadă această procedură de facturare;
b) să existe o procedură scrisă de acceptare a facturii;
c) cumpărătorul să fie stabilit în Comunitate şi înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal;
d) atât furnizorul/prestatorul, în cazul în care este înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal, cât şi cumpărătorul să notifice prin scrisoare recomandată organului fiscal competent aplicarea acestei proceduri de facturare, cu cel puţin o lună calendaristică înainte de a o iniţia, şi să anexeze la notificare acordul şi procedura de acceptare prevăzute la lit. a) şi, respectiv, b);
e) factura să fie emisă în numele şi în contul furnizorului/prestatorului de către cumpărător şi trimisă furnizorului/prestatorului;
f) factura să cuprindă elementele prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
g) factura să fie înregistrată într-un jurnal special de vânzări de către furnizor/prestator, dacă este înregistrat în România conform art. 153 din Codul fiscal. "

cateva explicatii punctual :
litera a) - un act aditional la contractul dintre dumneavoastra si client prin care sunteti de acord cu aplicarea procedurii (data de la care se aplica, tipul de discount pentru care se va aplica)
litera b) - in acelasi act aditional - informatii privin modul de emitre, plaja de numere (pe care furnizorul o accepta si pe care clientul o foloseste), data emiterii facturii, termenul de remitere a facturii, adresele de corespondenta, obligativitatea acceptarii, termenul de acceptare a reclamatiilor privind sumele facturate.
literele c) & d) - ambii parteneri trebuie sa fie inregistrati in scopuri de tva, ambii trebuie sa notifice organul fiscal de care apartin privin aplicarea procedurii uc anexarea actului aditional de mai sus semnat de ambele parti. Notificare cu o luna inainte de a initia procedura.
litera e) si f) - clientul isi va trece datele la Cumparator, iar datele dumneavoastra le va trece la Furnizor.
litera g) - partea cu jurnalul "special" ...... exista varianta sa listati din programul de contabilitate un jurnal vanzari care sa contina doar aceaste facturi .....

un aspect pe care inca nu am apucat sa-l citesc este cel privind pozitia la care se va completa in D300 operatiunea respectiva (voi incerca sa verific sa nu fie o pozitie separata - desi nu cred)

sper ca v-ati mai lamurit purin :)
luna aceasta am primit si eu prima factura emisa de client !

o zi buna
Buna ziua

Am revenit privitor la D300.
Tocmai am parcurs omf 77/2010 privind modelul si continutul decontului de tva si negasind nici o referire speciala la acasta situatie, consider ca facturile emise de client in numele furnizorului se vor la randul la care se vor trece si facturile de livrare marfa catre clientul respectiv.

O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura emisa in numele si contul furnizorului Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua Ma confrunt cu o problema pe care nu o stiu rezolva rog pe cei care au cazuri sa ma ajute: Firma la care lucrez livreaza produse firmei Y.La ... (vezi toată discuția)
Emitere facturi de catre cumparator in numele si contul furnizorului/prestatorului lorena2710 lorena2710 buna ziua daca un client factureaza discount in locul furnizorului la sf de luna , clientul trebuie sa depun o declaratie la finante?si daca da ce declaratie? ... (vezi toată discuția)
Autofactura prestari servicii transport intracomunitar jonny_6 jonny_6 Buna ziua ! O firma din Romania care presteaza servicii de transport intracomunitar pt o firma din Austria a semnat o declaratie de acord privind ... (vezi toată discuția)