avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Autofactura prestari servicii transport intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Autofactura prestari servicii transport intracomunitar

Buna ziua ! O firma din Romania care presteaza servicii de transport intracomunitar pt o firma din Austria a semnat o declaratie de acord privind autofacturarea cu firma din Austria , concret firma din Austria a zis ca nu mai accepta facturi de la firma din Romania , si ca o sa emita autofacturi pt fiecare transport efectuat , pe care urmeaza sa o declare in D390 si trimite prestatorului de servicii(firma din Romania) pe email cate un exemplar din fiecare autofactura emisa.Firma din Romania mai trebuie sa emita facturi pt serviciile de transport intracomunitar sau poate inregistra veniturile din transport in evidenta contabila pe baza autofacturii emise de clientul din Austria?
Cel mai recent răspuns: jonny_6 , utilizator 17:11, 21 Octombrie 2014
Emiterea facturii de catre beneficiar, in numele si in contul furnizorului/prestatorului conform art. 155 alin. 17 din Codul fiscal nu reprezinta autofacturare (cum este, spre exemplu, autofacturarea pentru depasirea plafoanelor de protocol si sponsorizare sau autofacturarea prevazuta de art. 1551 din Codul fiscal).

Potrivit pct. 73 alin. 1 si 2 din Normele metodologice, factura se poate intocmi de catre cumparatorul unui bun sau serviciu cu respectarea mai multor conditii, si anume:

- partile sa incheie un acord prealabil prin care sa se prevada aceasta procedura de facturare, precum si procedura de acceptare pentru fiecare factura;

- factura sa fie emisa in numele si in contul furnizorului/prestatorului de catre cumparator si trimisa furnizorului/prestatorului;
- factura sa cuprinda toate elementele obligatorii prevazuta de lege;

- factura sa fie inregistrata in jurnalul de vanzari de catre furnizor/prestator.

Prin urmare, daca factura este emisa de beneficiar in baza acordului prealabil, aceasta nu inseamna ca furnizorul nu trebuie sa inregistreze factura in propriul jurnal de vanzari, sa colecteze TVA aferenta si sa indeplineasca celelalte obligatii prevazute de lege.



Va multumesc pt raspuns , totusi pot folosi ca document justificativ factura emisa de beneficiar in numele furnizorului sau trebuie sa intocmesc si eu factura cu aceeasi valoare binenteles , pt a ma inregistra in registru jurnal tva si evidenta contabila?
Nu trebuie sa emiteti si dvs factura
se pare ca ma incadrez la art 224 din directiva 2010/45/UE a Consiliului Europei referitoare la emiterea facturii de catre beneficiar in contul furnizorului:
Articolul 224

Facturile pot fi întocmite de client pentru livrarea de bunuri
sau prestarea de servicii furnizate de o persoană impozabilă,
în cazul în care există un acord prealabil între cele două părți
și cu condiția ca fiecare factură să facă obiectul unei proceduri de acceptare de
către persoana impozabilă care livrează bunurile sau prestează serviciile. Statele membre
pot solicita ca respectivele facturi să se emită în numele și pe seama persoanei impozabile.

Creat la: 05/10/2011 Ultima modificare: 05/10/2011
Referinţa documentului: B-4
Subiect: facturile autofacturate
Trimitere: articolul 224 alineatul (1)

Normele privind facturile autofacturate trebuie să se aplice mai uniform odată
cu îndepărtarea multora dintre opţiunile şi condiţiile pe care le pot aplica statele membre.
Deşi condiţia unui acord prealabil între vânzător şi cumpărător, precum
şi procedura de acceptare a fiecărei facturi rămân în vigoare, se elimină trimiterea la statul membru care stabileşte termenii şi condiţiile. În acest moment se impune clarificarea noţiunilor de acord prealabil şi de procedură de acceptare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt colaborator cu o firma de curierat de curierat. KREATORE KREATORE Buna seara, Sunt colaborator cu o firma de curierat de câțiva ani, zilele acestea trebuia sa facem factura pentru luna trecută pentru prestările de ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara ARIANA_2007 ARIANA_2007 Am nevoie de ajutor. Am o achizitie de marfa din Germania care trebuie sa ajunga in Romania la firma X. CMR-ul a fost intocmit cu adresa de livrare a firmei ... (vezi toată discuția)
Factura emisa in numele si contul furnizorului Cocoara Beatrice Cocoara Beatrice Buna ziua Ma confrunt cu o problema pe care nu o stiu rezolva rog pe cei care au cazuri sa ma ajute: Firma la care lucrez livreaza produse firmei Y.La ... (vezi toată discuția)