avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Sunt colaborator cu o firma de curierat de curierat.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Sunt colaborator cu o firma de curierat de curierat.

Buna seara,
Sunt colaborator cu o firma de curierat de câțiva ani, zilele acestea trebuia sa facem factura pentru luna trecută pentru prestările de servicii, ca in fiecare luna. Problema e următoarea , ma obliga sa le dau un nr. Și serie de factura sa îmi facă ei factura in numele meu, un fel de autofactura, am vorbit cu contabila si mi-a zis sa nu este in regula, dacă nu le dau un nr. De factura nu îmi vor bagă banii. Ce pot sa fac? Pana acum eu le făceam factura, in contract nu e stipulat nimic de autofactura. Mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 21:59, 6 Aprilie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procedura emiterii facturii de catre beneficiar in numele prestatorului este prevazuta in Codul Fiscal la art 319 alin 18 :

" (18) Pot fi emise facturi de către beneficiar în numele și în contul furnizorului/prestatorului în condițiile stabilite prin normele metodologice

Norme metodologice :

" 96. (1) Potrivit prevederilor art. 319 alin. (18) din Codul fiscal, factura se poate întocmi de către cumpărătorul unui bun sau serviciu în următoarele condiții:

a) părțile să încheie un acord prealabil prin care să se prevadă această procedură de facturare. Acord prealabil înseamnă un acord încheiat înainte de începerea emiterii de facturi de către client în numele și în contul furnizorului/prestatorului;

b) să existe o procedură de acceptare a fiecărei facturi. Procedura de acceptare poate fi explicită sau implicită și poate fi convenită și descrisă prin acordul prealabil ori poate fi reprezentată de primirea și prelucrarea facturii;

c) factura să fie emisă în numele și în contul furnizorului/prestatorului de către cumpărător și trimisă furnizorului/prestatorului;

d) factura să cuprindă elementele prevăzute la art. 319 alin. (20) sau (21) din Codul fiscal;

e) factura să fie înregistrată în jurnalul de vânzări de către furnizor/prestator, dacă este înregistrat în România conform art. 316 din Codul fiscal.

(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) de către cumpărătorul unui bun sau unui serviciu nu restricționează dreptul furnizorului de a emite alte facturi către respectivul cumpărător în perioada acoperită de acord.

(3) Termenii și condițiile acordului prealabil și ale procedurilor de acceptare prevăzute la alin. (1) pentru fiecare factură se stabilesc de către furnizor/prestator și client. La cererea organului de control, părțile trebuie să fie în măsură să demonstreze existența acordului prealabil. "

Deci , prin urmare, beneficiarul unor livrări de bunuri poate emite facturi în numele și în contul furnizorului cu condiția respectării prevederilor din normele metodologice prezentate mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autofactura prestari servicii transport intracomunitar jonny_6 jonny_6 Buna ziua ! O firma din Romania care presteaza servicii de transport intracomunitar pt o firma din Austria a semnat o declaratie de acord privind ... (vezi toată discuția)
Facturarea in 2017 cristinaramona cristinaramona Care sunt modificările legislative legate de facturare? (Termene, conditii, facturarea avizelor etc.) (vezi toată discuția)
Autofactura mirelanicola.72 mirelanicola.72 va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei situatii: sc x srl returneaza catre sc y srl o cantitate de marfuri. Acestea au fost initial achizitionate si ... (vezi toată discuția)