avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1163 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Autofactura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Autofactura

va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei situatii:
sc x srl returneaza catre sc y srl o cantitate de marfuri. Acestea au fost initial achizitionate si achitate de x lui y, deci acum sunt proprietatea lui x.
Returul s-a efectuat fizic in 10.06 si nici pana acum y nu a intocmit facture de retur.
Intrebare: cine trebuie sa autofactureze in acest caz, x sau y?
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
mirelanicola.72, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:32, 22 Iulie 2013
Din cate inteleg Y este din alt stat membru decat Romania, nu?

Atunci X (din Romania) trebuie sa emita autofactura:

Norme art 135 Cod fiscal:

(3) Dacă beneficiarul nu a primit o factură de la furnizor până în a 15-a zi a lunii următoare celei în care a avut loc faptul generator, are obligaţia să emită autofactura prevăzută la art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru determinarea taxei se utilizează cursul de schimb prevăzut la art. 139^1 din Codul fiscal, respectiv cel din data emiterii autofacturii. În situaţia în care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeşte factura de la furnizor, care este emisă la o dată anterioară datei autofacturii, acesta are obligaţia de a ajusta baza de impozitare în funcţie de cursul de schimb în vigoare la data emiterii facturii de către furnizor.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Y este contribuabil persoana impozabila din Romania.
mirelanicola.72 a scris:

Y este contribuabil persoana impozabila din Romania.

Daca nici X si nici Y nu sunt din afara Romaniei, nu se emite autofactura:

Cod fiscal: ART. 155^1 Alte documente

(1) Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) - (4) şi (6) şi ale art. 151, trebuie să autofactureze operaţiunile respective până cel mai târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara laura1720022000 laura1720022000 Buna ziua, Am achizitionat de la firma X din Cehia materii prime care au venit pe parcursul a 3 luni insotite de CMR. Cand ar trebui emisa factura de catre X ... (vezi toată discuția)
Autofactura pentru aic SSFF SSFF Buna ziua, Am urmatoarea situatie : am platit un avans pentru o AIC, iar furnizorul nu a facturat avansul si imi trimite in contul acestuia facturile ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. ... (vezi toată discuția)