avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Achizitie intracomunitara

Buna ziua,
Am achizitionat de la firma X din Cehia materii prime care au venit pe parcursul a 3 luni insotite de CMR. Cand ar trebui emisa factura de catre X pentru aceste materiale? deoarece firma din Cehia doreste sa factureze odata toata livrarea si anume la sfarsitul celor 3 luni. Cum pot incarca stocul in contabilitate in timp real daca nu am factura? Exista si un alt document ce ar putea sa il trimita din Cehia cu care sa ma incarc in stocuri (si in contab) in afara facturii? Pot aparea probleme de la Garda Financiara daca nu declar in fiecare luna intrarile?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 14:50, 5 Noiembrie 2013
Buna ziua,

Potrivit art.134, alineatul 2 din CF, in cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute în legislaţia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (14) sau, după caz, la data emiterii autofacturii prevăzute la art. 155 alin. (8) ori în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, dacă nu a fost emisă nicio factură/autofactură până la data respectivă.

Punctul 17, alineatul 3 din Normele art.134, precizeaza ca dacă beneficiarul nu a primit o factură de la furnizor până în a 15-a zi a lunii următoare celei în care a avut loc faptul generator, are obligaţia să emită autofactura prevăzută la art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal. Pentru determinarea taxei se utilizează cursul de schimb prevăzut la art. 139^1 din Codul fiscal, respectiv cel din data emiterii autofacturii. În situaţia în care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeşte factura de la furnizor, care este emisă la o dată anterioară datei autofacturii, acesta are obligaţia de a ajusta baza de impozitare în funcţie de cursul de schimb în vigoare la data emiterii facturii de către furnizor.

Potrivit celor de mai sus, in cazul in care faptul generator a avut loc, adica bunurile au fost livrate si n ati primit factura, aveti obligatia emiterii unei autofacturi, in conditiile art.155, alineatul 8, cu toate obligatile declarative ce decurg din aceasta(300, 390).

Numai bine
Va multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare, stiti cumva de ce fug unii contabili de autofacturare?
In general oamenii si in particular contabilii fug de lucrurile pe care nu le stapanesc sau pe care nu le inteleg. Este mult mai comod sa actionezi in mediul tau familiar. De ce sa mai inveti si altceva si sa iesi din "pestera" lui Platon. :)
Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2013
CONTABIUM, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autofactura mirelanicola.72 mirelanicola.72 va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei situatii: sc x srl returneaza catre sc y srl o cantitate de marfuri. Acestea au fost initial achizitionate si ... (vezi toată discuția)
Autofactura pentru aic SSFF SSFF Buna ziua, Am urmatoarea situatie : am platit un avans pentru o AIC, iar furnizorul nu a facturat avansul si imi trimite in contul acestuia facturile ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. ... (vezi toată discuția)