avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se plateste legal apa necontorizata intr-o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se plateste legal apa necontorizata intr-o asociatie de proprietari????

Buna seara,
Reprezint o Asociatie de Proprietari din Sectorul 3 si va aduc la cunostiinta urmatoarele:
ca toata lumea civilizata,toti locatarii blocului am montat apometre de apartament astfel incat fiecare sa plateasca atat cat consuma.
O vreme, nu a fost nicio problema, dar de aproape 1 an, cantitatea de apa pe care ne-o factureaza Apa Nova, este cam cu 100 mc mai mare decat suma apometrelor celor 27 de apartamente din bloc.
Ne-am adresat verbal celor de la Apa Nova, spunand ca avem si noi apometre si ca diferenta dintre ce arata apometrul lor, este cam cu 100 mc mai mare decat consumul nostru contorizat. Raspunsul lor a fost ca nu-i intereseaza ce arata apometrele noastre si ca ei factureaza dupa inregistrarile lor.
Nu se pune problema ca fura vreun locatar...intelegem ca mai sunt si pierderi,dar pierderile acestea sunt exagerate.Contabila noastra,in urma discutiilor dintre noi, imparte aceasta cantitate mare de apa la cele 27 apartamente din bloc.Aceasta stare de fapt a generat nenumarate tensiuni intre locatari,unii dintre ei spunand ca ei nu vor sa mai plateasca aceasta diferenta de apa. Cam ce ar trebui sa facem si unde ar trebui sa ne adresam ? Pana la remedierea acestor probleme,as vrea sa imi spuneti,cum se imparte ,legal ,aceasta cantitate de apa necontorizata,astfel incat sa actionam in litera legii si totodata sa le comunicam locatarilor un raspuns pertinent.
In speranta unui raspuns cat mai promt din partea dv,va rog sa primiti multumirile mele anticipate.Astept cu nerabdare raspunsul dv.
O seara buna!

Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
anerol, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:29, 3 Octombrie 2012
1. Faceti o solicitare scrisa catre Apa Nova sa vina sa ia contorul lor de bransament sa-l verifice - si o fac daca solicitarea e scrisa. Vedeti pe site-ul lor daca nu cumva chiar aveti un asemenea formular pe care sa-l trimiteti online. Se inregistreaza asa cum se intampla si la ghiseu.

2. Diferentele de apa se repartizeaza dupa cum se decide in fiecare asociatie. Faceti o AG in care propuneti urmatoarele criterii:
- pe apartament;
- pe cota-parte indiviza;
- pe consum;
- pe numar de persoane.
Nu discutati prea mult, supuneti aceste optiuni la vot si acela dintre ele care vor avea cel mai mare succes sa-l aplicati.

Restul, ca unii nu vor sa plateasca aceasta diferenta care are o multime de cauze, subiective sau obiective, nu are importanta. Ce hotaraste AG, aceea se va face.
1-Surplusul de consum rezultat intre factura si total consum individual se poate repartiza ,in baza hotararii comitetului executiv pe crieteriul numarului de persoane,pe cota parte indiviza ,pe apartament,pe consum
Fiecare varianta ridica suspiciuni si interpretari
Nu este regula general valabila ca 5 persoane sa aibe consum mai mare decat 2 :.
Exista familii cu 5 membrii care lucreaza care consuma mai putina apa decat 2 persoane pensionari ,dupa cum si 1 persoana poate consuma mai multa apa decat 5 alte persoane
Si varianta pe apartament genereaza discutii pentru ca sunt apartamrnte cu 4 camere locuite de 1 singura persoana si garsoniere unde locuiesc 6 persoane
2-Daca aveti cunostiinta ca subsolul tehnic si instalatia parte comuna nu prezinta pierderi,se impune sa verificati cu responsabilitate proprietatea privata unde datorita defectiunilor inerente la baterii sau la sistemul de blocare rezervoare WC .poate exista consum individual care nu se inregistreaza prin apometrele individuale,consumurile fiind totusi contorizate de apometrul de bransament care detine clasa metrologica superioara celor individuale
Unul dintre moderatori referitor la consumul suplimentar de apa a demonstrat concret acumularea unui volum de apa intr-un timp relativ scurt ,volum de apa neinregistrat de apometrul individual
3-In situatia in care nu exista deficiente si pierderi semnificative pe instalatia parte comuna si individuala ,sesizati oficial furnizorul de utilitati sa dispuna verificarea metrologica a apometrului
Va multumesc frumos pentru promptitudine,voi apela la dv ori de cate ori voi mai avea nedumeriri.
O seara buna!!!
Conform legislatiei (legea 230/2007 si HG 1588/2007), comitetul executiv stabileste modul de gestionarea a apei in asociatia de proprietari si-acesta poate adopata un regulament in acest sens. In partea dreapata a acestei pagini la "Documente utile" gasiti un exemplu aplicat in asociatia noastra de peste 4 ani si preluat sau adaptat si de alte asociatii.
Cu sau fara acest regulament aplicati in asociatie imediat si masurile sugerate in postarile de mai sus:
- adresa catre furnizor cu solicitarea de a instala un alt apometru general
- administratorul, eventual cu instalatorul ori un membru al comitetului, sa verifice indexul apometrelor in fiecare apartament, ocazie cu care sa aplice sigilii, se solicita documentele de verificare metrologica, se constata daca toti consumatorii sunt contorizati, daca sunt scurgeri, pierderi...
- administratorul sa verifice mai des subsolul si sa ia masuri urgente daca va constata scurgeri de apa pe coloanele situate dupa apometrul furnizorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa mai platesc pierderile de la apa rece danalungu danalungu E adevarat ca daca schimb apometrele sau aduc la asociatie un butetin de verificare metrologica a apometrelor nu voi mai plati pierderile de la apa ... (vezi toată discuția)