avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drept la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drept la somaj

buna seara , sunt revenita la munca de sase luni din crestere copil si mi se va desface ctr de munca cf art 61 lit d ptr neindeplinirea de buget alocat in vanzari .as dori sa stiu daca beneficiez de somaj si daca mi se desface ctr de munca cu alte articole ( deemisie ,acordul partilor ) mai beneficiez de somaj .

multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:43, 3 Octombrie 2012
1. Incetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, având în vedere că aceste modalitati de incetare a c.i.m.nu sunt motive neimputabile salariatului.

2. Incetarea raportului de munca in temeiul art. 61 lit.d din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata va da dreptul sa beneficiati de somaj.

3. Art. 63 C.mun.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

art.64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere persoana cu probleme psihice hanah02 hanah02 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt drepturile unui salariat cu probleme psihice ce urmeaza a fi concediat? Este vorba despre schizofrenie, nu mai raspunde ... (vezi toată discuția)
Drept de concediere MCassandra MCassandra Buna seara! Sotul meu s-a imbolnavit la serviciu si a trebuit sa stea o perioada de 4 luni in concediu medical.A suferit un tromboembolism pulmonar ,boala ce ... (vezi toată discuția)
Cim art 31 gabrielcornel1982 gabrielcornel1982 Buna ziua, Poate angajatorul sa acorde preaviz inainte de incetarea contractului individual de munca pentru necorespundere profesionala? Pentru somaj ar ... (vezi toată discuția)