avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata penalizari / plata fond de rulment / plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata penalizari / plata fond de rulment / plata caldura in avans

Buna ziua,

Sunt chiriasa si am 3 intrebari:

1. Cine are obligatia de a plati fondul de rulment: proprietarul sau chiriasul (nu am semnat contract de inchiriere cu proprietarul) ?

2. Din ce data se pot aplica penalizarile? In situatia mea am penalizari mari pentru neplata intretinerii aferente lunii iulie, care a fost afisata aproximativ la 1 septembrie, iar la 1 octombrie, cand s-a afisat plata pentru august, mi-au afisat penalizari de 27 lei pentru neplata intretinerii de 202 lei pentru iulie. In Legea 230 / 2007 scrie de un termen maxim de plata de 20 de zile si aplicarea penalizarilor numai dupa 30 de zile expirarea termenului de plata.

3. In calitate de chirias sunt obligata sa platesc plata caldura in avans?


Va multumesc,
Olga
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:08, 10 Octombrie 2012
3-Da,se poate plati in luna august 2012 daca se opteaza pentru facturarea in transe egale timp de 12 luni,dupa care se face reglarea consumurilor in functie de indicatiile aparatelor de masura energie termica.Acest acord de facturare se incheie intre reprezentantii asociatiilor de proprietari si furnizorul de energie termica.
@olga_85,
1. Fara contract de inchiriere nu sunteti nici macar chirias. Incheiati contractul de inchiriere cu proprietarul, mergeti cu proprietarul la asociatie si depuneti o copie si va achitati fata de asociatie asa cum ati stabilit in contract.
Obligatia de a plati fondul de rulment este, conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, este a chiriasului si nu a proprietarului.
2. Penalizarile se aplica conform sistemului propriu de penalizari adopatat de asociatie, cu respectarea legii, care iompune anumite limite minime si maxime in ce priveste procentul aplicat, termenele...
3. Plata caldurii se face asa cum o face toata lumea in asociatie, asa cu s-a stabilit in fiecare asociatie si trebuie platita de proprietar, chirias, ruda, neam, asa cum s-au inteles intre ei...


BaicoianuSImona a scris:

.Acest acord de facturare se incheie intre reprezentantii asociatiilor de proprietari si furnizorul de energie termica.

Sunt multe asociatii de proprietari care pentru a asigura fondurile necesare pentru plata costurilor suplimentare din sezonul rece,intreaga perioada a sezonului cald ,achita cota parte/integral valoarea caldurii din sezonul anterior
@olga_85

Cu privire la calculul penalizarilor.
Este importanta data scadenta din lista. Referitor la aceasta se face calculul penalizarilor. Vedeti care este data scadenta, adaugati la ea cele 30 zile de gratie si numai de la acea data rezultata, in cazul in care nu ati achitat in aceasta perioada de gratie, penalizarile se calculeaza incepand cu data scadenta.

Pentru cazul dv., asa cum spuneti, Iulie s-a afisat la 1 sept. Presupunand ca data scadenta ar fi 15 sept., la aceasta adaugam 30 zile, rezulta 15 octombrie. Deci ati fi avut dreptul sa platiti fara a vi se calcula penalizari pana la 15 octombrie. Daca termenul scadent ar fi de 5 zile, atunci ati fi avut posibilitatea de a plati fara penalizari calculate pana la 5 oct.
Una peste alta la dv. in asociatie nu se respecta termenul de gratie de 30 zile.

Puteti face o contestatie la presedintele asociatiei pentru respectarea acestui termen legal, cu atat mai mult cu cat si furnizorii adopta un termen de scadenta de 15 zile si o perioada de gratie de 30 zile asociatiei pentru plata facturilor.

Cu privire la fondul de rulment (FR)
Indiferent cine il plateste, proprietarul sau chiriasul, acest fond i se va inapoia la plecarea din asociatie aceluia care l-a platit.
Conveniti cu proprietarul, in contractul de inchiriere cine sa faca plata acestui fond si, daca il platiti dv., vi se va inapoia la plecarea din apartament la o luna distanta de acest eveniment, dupa calcularea listei ultimei luni in care ati locuit acolo. Aceasta conventie trebuie facuta in scris. Daca platiti dv. sa cereti chitante separate pentru FR.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
elga50, moderator
Va multumesc tuturor pentru informatiile oferite.

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment in asociatia de proprietari VILI48 VILI48 VA ROG SA MA LAMURITI:La infintarea asociatie de locatari s-a constituit un fond de rulment care reprezenta media cheltuielilor la intretinere a 12 luni ... (vezi toată discuția)