avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Interpretare si aplicare abuziva a legi de catre ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Interpretare si aplicare abuziva a legi de catre politisti

In urma cu 30 ani a fost condamnat pentru L.C.M. la o pedeapsa de 5 ani cu inchisoare. A executat 2 ani si eliberat conditionat. De atunci au fost emise mai multe decrete de gratiere si amnistie,de care a beneficiat si persoana respectiva. De 10 ani detine arma de vinatoare. Acum a fost chemat la politie si i sa adus la cunostinta ca i se retrage permisul de port arma daca nu se reabiliteaza in instanta. Politisti invoca prevederile art. 15 lit c din Lege 295/2004,citez: nu au fost condamnate,prin hotarire judecatoreasca definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de un an,pentru infractiuni comise cu intentie. Intrebare: Ce reabilitare sa faca daca a beneficiat de gratiere si amnistie. Legea este din 2004. Ce poate sa faca.:-/
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 06:32, 25 Ianuarie 2009
Daca persoana respectiva a solicitat un cazier judiciar aceea condamnare se regaseste in cazier?
Nu ,cazierul este alb. In schimb in evidenta politiei el figureaza cu condamnare. politisti sustin ca trebuie facuta reabilitarea judecatoreasca. Mi se pare interpretata gresit legea de catre politie. Fac precizarea ca a intervenit de la executarea pedepsei si amnistie. La instanta cum motivez cererea de reabilitare, cind in cazier ,pe care il solicita figureaza necunoscut.
Poate ca au in minte si Legea 290 din 24 iunie 2004 privind cazierul judiciar...
Art. 10
In evidenta unitatilor de politie prev la art. 6 si 7 se noteaza in mod provizoriu in cazierul judiciar, pana la solutionarea definitiva a cauzei, cand se sterg din evidenta, date privind persoanele fatza de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale sau arestarea preventiva. Aceste date nu se inscriu in certificatul de cazier judiciar eliberat persoanei fizice (de aceea i s-a eliberat un cazier "alb”...).
Art. 12
(1) Extrasele, comunicarile si celelalte acte prev. la art. 11 se trimit unitatilor de politie competente potrivit art. 6 si 7, in termen de cel mult 10 zile de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a luarii masurii, pronuntarii solutiei sau savarsirii faptului juridic ce trebuie luat in evidenta (...)
Art. 13
(1) Persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmat. sit.: (...) c) a intervenit amnistia (...)

Probabil ca nu s-a trimis nicio comunicare in acest sens...

Amnistia postcondamnatorie inlatura executarea pedepsei pronuntate precum si celelalte consecinte ale condamnarii...
Gratierea este un act de clementa a puterii de stat, ce apartine Presedintelui si respectiv Parlamentului RO, prin care se acorda unui condamnat iertarea totala sau partiala a pedepsei sau comutarea acesteia in una mai usoara...
Daca au intervenit aceste acte (sunt consemnate undeva si) ar trebui sa le duceti politistilor (in copie), sa le dovediti ca nu mai e rost de "pete” in cazier...
Probabil ca va ajunge tot in fatza instantei, pt a dovedi ca... a fost gratiat si amnistiat... si toate cele...
In urma cu zece ani – cand a primit permisul pt arma nu a... figurat in evidenta politiei ca fiind... ne-reabilitat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere sentinta in cazierul judiciar acum 30 de ani .reabilitare. Mateius Mateius Acum 30 de ani am fost condamnat la 1 an si 6 luni cu executare pentru neplata pensiei alimentare. Aceasta pedeapsa se mai regaseste acum in cazier? (vezi toată discuția)
Cazier judiciar curat crinann crinann Buna seara. am o singura curiozitate, poti avea cazierul curat dupa 5 ani de inchisoare? Va rog, sa,mi raspunde,ti. (vezi toată discuția)
Probleme la cazier ioanatudor5 ioanatudor5 In urma cu 1 an un var a fost prins intr-un magazin sportiv furind.Arecunoscut fapta a fost dus la politie unde a dat o declaratie dupa care la aproximativ 4 ... (vezi toată discuția)