Din pacate nu puteti sa platiti darile la stat ca sa beneficiati de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului
OUG 111 e cat se poate de clara:
Art. 2 (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia de concediu si indemnizatie.
Darile la care faceti referire nu toate au treaba cu acest drept.
Dvs nu puteti, asa cum v-a spus si @leuca_luminita, sa beneficiati de aceasta indemnizatie.In schimb, sotul dvs, daca 12 luni anterior nasterii copilului a obtinut venituri supuse impozitarii poate beneficia de stimulentul de insertie in valoare de 500 lei/luna incapand cu a 43-a zi de la nasterea copilului si pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil(3 ani in cazul copilului cu handicap)
In plus, copilul va beneficia de alocatie in suma de de 200 lei /luna tot pana la implinirea varstei de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap)
multumesc pt raspunsuri.Ela,acest stimulent de insertie poate sa-l primeasca si daca merge in continuare la servici sau trebuie sa-si ia el conceiu de crestere a copilului?
Merge la serviciu si ia stimulent
1. Tatal copilului poate sa primeasca salariu pentru munca prestata si mai primeste, in plus, de la stat, stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
2. Deoarece mama nu a indeplinit conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
3. Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru primirea stimulentului de insertie.
4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.