In momentul de fata biroul meu de mediator merge pe profit. Am angajat o secretara pentru a putea face fata cerintelor. Volumul de munca, pentru a avea clienti este totusi nejustificat de mare. Nu este de ajuns a-ti deschide biroul si sa astepti clientii, acestia nu-ti vor deschide usa. La momentul de fata depinde de abilitatile mediatorului de a convinge clientul ca serviciile lui ii sunt utile.
unmoeglich a scris:
... am plecat de la premisa ca daca tot imi place pacea si incerc sa o aduc pe unde pot, de ce sa nu castig si un ban din cand in cand din asa ceva! Realmente, mie personal, imi face placere sa-i vad pe oameni impacandu-se si traind in armonie!
...
Scopul medierii nu este acela de a impaca partile ci acela de a solutiona litigiul printr-un acord. Daca pe parcursul procedurii se reusete imbunatatirea relatiei dintre parti este de bun augur, insa nu acesta e scopul. Mediatorul are sarcina de a facilita comunicarea partilor facandu-le sa se concentreze doar pe gasirea unei solutii reciproc acceptate. Sunt multe tehnici care se pot aplica in acest sens si care dau roade. Mediatorul trebuie sa faca partile sa inteleaga ca in litigiul lor exista cu siguranta cel putin o solutie. In cazul in care partile nu vor identifica o solutie reciproc acceptata cu siguranta va fi un judecator care va pronunta o solutie. Solutie care poate fi nefavorabila uneia din parti sau chiar tuturor partilor. Daca exista un judecator capabil sa pronunte o solutie, de ce nu ar fi in stare partile, cu cheltuiala mult mai mica si intr-un timp mult mai scurt si fara stres, sa identifice o solutie macar la fel de buna ca cea pronuntata de judecator?
Sunt multe aspecte care ar merita discutate dar e destul de dificil pe forum. Fiecare experienta cu o noua mediere il perfectioneaza pe mediator. Cursul de 80 de ore este doar o picatura intr-un ocean. Sper ca in viitor sa se acrediteze un program de master in domeniu si acesta sa contina multa informatie venita din activitatea practica.
Medierea va avea viitor atunci cand mediatorii vor sti ce este cu adevarat medierea si vor fi in stare sa-si faca auzit cuvantul in societate.