avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Birou mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Birou mediere

As vrea sa imi raspunda un mediator care profeseaza daca este profitabila aceasta activitate, sau daca o vede profitabila incepand cu luna ianuarie 2013.rnAm facut cursul si as vrea sa imi deschid un birou insa cheltuielile initiale se ridica undeva la 4.000 Euro si nu stiu in cat timp se amortizeaza investitia.
Nu, momentan(asta insemnand si luna ianuarie 2013) aceasta profesie nu este profitabila. Inca nu se poate trai din ea si va mai trece multa vreme pana cand va veti amortiza cheltuielile. Va vorbeste un mediator care a avut ceva medieri fata de alti colegi, dar cu banii incasati de pe urma medierii de abia mi-am platit taxele si cateva cursuri si carti de specialitate. Despre amortizarea biroului nici nu poate fi vorba... Nu, cu siguranta va trebuie si o alta profesie din care sa traiti. Am fost in anul 2010 la o conferinta internationala despre mediere si am aflat cu stupoare ca Olanda prezenta cu mare tam-tam rezultate uluitoare despre medierile de acolo, care au fost in numar de 5000 pe anul 2009(la o populatie de 16-17 milioane de locuitori) Si statea cel mai bine din Europa...
De fapt, aceste lucruri le stiam in mare masura inainte sa ma apuc de cursuri, dar am plecat de la premisa ca daca tot imi place pacea si incerc sa o aduc pe unde pot, de ce sa nu castig si un ban din cand in cand din asa ceva! Realmente, mie personal, imi face placere sa-i vad pe oameni impacandu-se si traind in armonie!
Daca as avea vreo sursa de venit secreta, si nu ar trebui sa muncesc sa-mi castig existenta, zau daca nu as face medieri pro bono!
Oricum bafta multa!
Eu credeam ca veniturile ar fi asigurate avand in vedere taxele percepute pentru fiecare proces verbal de informare eliberat anterior inceperii unui proces.
Am inteles ca s-ar percepe o taxa cuprinsa intre 50 si 100 ron plus TVA doar pentru eliberarea acelui proces verbal.
De unde povestea asta cu banii dati de cetatean pentru procesul verbal? E gratuit !
Incearca unele persoane sa acrediteze ideea ca doar ce spui verbal, adicatelea informarea, este gratuita, dar vezi Doamne, cand listezi Procesul-Verbal, scoti si banu' ! Dupa mine regretabil ! Eu sper ca cetatenii sunt destul de destepti sa nu cada in aceasta plasa!
Cand pe site-ul Consiliului de Mediere va scrie ca pentru eliberarea procesului-verbal se pot percepe bani, sau undeva prin lege, atunci o sa tai si eu chitante !
In momentul de fata biroul meu de mediator merge pe profit. Am angajat o secretara pentru a putea face fata cerintelor. Volumul de munca, pentru a avea clienti este totusi nejustificat de mare. Nu este de ajuns a-ti deschide biroul si sa astepti clientii, acestia nu-ti vor deschide usa. La momentul de fata depinde de abilitatile mediatorului de a convinge clientul ca serviciile lui ii sunt utile.



unmoeglich a scris:

... am plecat de la premisa ca daca tot imi place pacea si incerc sa o aduc pe unde pot, de ce sa nu castig si un ban din cand in cand din asa ceva! Realmente, mie personal, imi face placere sa-i vad pe oameni impacandu-se si traind in armonie!
...


Scopul medierii nu este acela de a impaca partile ci acela de a solutiona litigiul printr-un acord. Daca pe parcursul procedurii se reusete imbunatatirea relatiei dintre parti este de bun augur, insa nu acesta e scopul. Mediatorul are sarcina de a facilita comunicarea partilor facandu-le sa se concentreze doar pe gasirea unei solutii reciproc acceptate. Sunt multe tehnici care se pot aplica in acest sens si care dau roade. Mediatorul trebuie sa faca partile sa inteleaga ca in litigiul lor exista cu siguranta cel putin o solutie. In cazul in care partile nu vor identifica o solutie reciproc acceptata cu siguranta va fi un judecator care va pronunta o solutie. Solutie care poate fi nefavorabila uneia din parti sau chiar tuturor partilor. Daca exista un judecator capabil sa pronunte o solutie, de ce nu ar fi in stare partile, cu cheltuiala mult mai mica si intr-un timp mult mai scurt si fara stres, sa identifice o solutie macar la fel de buna ca cea pronuntata de judecator?
Sunt multe aspecte care ar merita discutate dar e destul de dificil pe forum. Fiecare experienta cu o noua mediere il perfectioneaza pe mediator. Cursul de 80 de ore este doar o picatura intr-un ocean. Sper ca in viitor sa se acrediteze un program de master in domeniu si acesta sa contina multa informatie venita din activitatea practica.
Medierea va avea viitor atunci cand mediatorii vor sti ce este cu adevarat medierea si vor fi in stare sa-si faca auzit cuvantul in societate.
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
Traian Danceanu, Consilier juridic
Mediator_Bacau a scris:
Scopul medierii nu este acela de a impaca partile ci acela de a solutiona litigiul printr-un acord.

Cine va spune d-voastra ca impacarea partilor, exprimata la modul general, exclude si incheierea unui Acord de mediere? Cine va spune d-voastra ca daca partile s-au impacat pur si simplu, asta nu inseamna si rezolvarea litigiului, de exemplu partea care stia ca nu are dreptate renunta la actiunea in instanta, renunta la pretentii absurde? Una o exclude pe alta?Acesta ar fi un aspect al problemei, al doilea ar fi legat de faptul ca d-voastra profesati intr-un oras si intr-un judet mic, in care din aproape 80 de mediatori cu drept de exercitarea profesiei, aproape 45 dintre d-voastra se afla in orasul Bacau. Adica sunteti foarte putini raportat la numarul de locuitori si de cauze, ca urmare este firesc sa aveti mai multi clienti!
Pentru Bucuresti situatia este mai trista pentru ca cei mai multi dintre mediatori din tara se afla aici si atunci este firesc sa existe o disproportie intre numarul de mediatori si numarul de medieri efectuate.

Referitor la afirmatia d-voastra ca: Nu este de ajuns a-ti deschide biroul si sa astepti clientii, acestia nu-ti vor deschide usa.

As vrea sa mentionez faptul ca, desi nu acesta este scopul discutiei, am si eu clienti la mediere, dar asta nu inseamna ca colegii nostri care nu au, sunt lenesi, sau nepriceputi in atragerea clientilor. Asta inseamna ca eu si multi altii ca mine lucram intr-un mediu juridic, avem acumulate mai multe cunostinte(ma refer la persoane), lucram efectiv zi de zi cu problemele oamenilor si atunci este mai normal si mai firesc sa se indrepte spre unul ca mine, ca fiind un cunoscut de-al lor, si sa nu se duca "hai-hui pe strada" sa caute si el un mediator. Acesta este un prim pas al "succesului". De-abia la al doilea pas intervine priceperea mea in lucru cu oamenii, etc.etc.....

Si apoi la un numar de aprox. 2000 de medieri pe anul 2011, si probabil, inca cel mult vreo 500 de medieri care nu au ajuns pe masa instantei pentru a putea fi contabilizate(dar cred ca este foarte mare cifra) cum vreti sa stam bine la numarul de medieri/birou de mediator?
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
ContSters259670, utilizator

Alte discuții în legătură

Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Despre mediatori cristina.00 cristina.00 credeti ca un mediator poate reusi sa ajute 2 parti aflate in proces sa se inteleaga in conditiile in care ele se urasc??? (vezi toată discuția)