avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Birou mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Birou mediere

As vrea sa imi raspunda un mediator care profeseaza daca este profitabila aceasta activitate, sau daca o vede profitabila incepand cu luna ianuarie 2013.rnAm facut cursul si as vrea sa imi deschid un birou insa cheltuielile initiale se ridica undeva la 4.000 Euro si nu stiu in cat timp se amortizeaza investitia.
Nu am afirmat ca impacarea partilor exclude incheiera unui acord. Am afirmat ca incheierea acordului nu inseamna impacarea partilor. Este datoria noastra a mediatorilor sa intelegem scopul profesiei iar apoi sa-i facem si pe ceilalti sa-l inteleaga. In 100% din cazurile cu obiect partaj bunuri comune solutionate la biroul meu, s-au incheiat acorduri de mediere dar partile nu s-au impacat si nu au dat fuga la ofiterul starii civile sa-si reinoiasca casatoria. De asemenea, in toate cazurile de divort prin acord, solutionate la biroul meu partile au incheiat un acord fara a determina implicit impacarea partilor. Trebuie facuta clar distinctia intre solutionarea litigiului prin acord si impacarea partilor.
Referitor la clienti sunt convins ca daca as fi in Bucuresti as avea mai multi clienti, analiza facuta de dumneavoastra cum ca in orasul in care profesez suntem foarte putini mediatori raportati la numarul de locuitori si de cauze si asta ar conduce la o avalansa de clienti este eronata. Muncesc enorm pentru a convinge persoanele aflate in litigiu ca-si pot rezolva eficient problema prin serviciile biroului de mediere. Si asta pentru faptul ca nu se stie mai nimic despre mediere si cateodata ceea ce se stie despre mediere este eronat.
Ma confrunt zilnic cu ideea preconceputa a posibililor mei clienti care afirma faptul ca nu se poate solutiona litigiul lui prin mediere pentru ca nu poate nimeni sa determine impacarea partilor in cazul lui. Pe multi ii conving sa apeleze la mediere cand ii fac sa inteleaga ca medierea nu presupune impacarea partilor ci gasirea unei solutii la fel de bune sau mai bune decat cea pe care ar pronunta-o un judecator, la costuri mult mai mici si intr-un timp mult mai scurt.

Este punctul d-voastra de vedere rezultat din experienta d-voastra, aveti evident dreptul la opinie, dar asta nu inseamna ca daca la d-voastra 100% din nu stiu ce cazuri s-au solutionat intr-un anumit fel(si cred ca nu este un exemplu fericit ales), acestea se vor solutiona in toata tara la fel si ca putem trage in acest caz o concluzie general valabila pentru toata lumea !

Poate ne dati exemple si din alte spete pe care le-ati mediat, succesiuni, granituiri, litigii dintre profesionisti, etc. si aici tot asa s-au comportat?
La mine, ori nu am reusit deloc sa le rezolv, ori daca le-am rezolvat ei au plecat si impacati, nu numai cu litigiul solutionat. La noi, la cursuri, s-a pus accentul si pe aceasta latura.

La d-voastra cum a fost in alte cauze, asa ca un schimb de experienta, caci altfel nu prea avem cum sa ne impartasim impresiile....
Nu vreau sa port o discutie contradictorie, vreau doar sa nu fie pus semnul egal intre solutionarea litigiului prin mediere si impacarea partilor.
Am avut caz in materie de divort cand partile s-au impacat si au optat pentru continuarea casatoriei si in toate partajele succesorale relatiile dintre parti s-au imbunatatit considerabil.
Mesajul meu este: medierea nu este nici conciliere, nici impaciuire, nici judecata si nici arbitraj. Este modalitatea de a solutiona litigiul printr-un acord al partilor, prin analiza cauzelor care au determinat conflictul si solutiile posibile pentru finalizarea acestuia. Datoria mediatorului este de a facilita comunicare dintre parti astfel incat acestea sa poata intelege si determina cauzele reale ale conflictului, a individualiza solutiile viabile si a adopta consensual o solutie reciproc convenabila.
Numarul medierilor soldate cu incheierea unui Acord de mediere, sunt cu cel putin 25 la suta mai mari, decat cel raportat la Consiliul de Mediere. Acest fapt a fost discutat de multe ori in diverse conferinte cat si in comisiile consultative, numai ca nu ii poate obliga nimeni pe mediatorii autorizati, sa rapoateze numarul de medieri efectuate, asa ca va ramane doar o obtiune a fiecaruia. Asociatiile de mediatori, sunt cele care de fapt au dat aceasta cifra , in proportie de 99%.
Din punct de vedere profitabilitatii acestei profesii, eu personal consider ca depinde de fiecare cum stie sa se promoveze.....astfel ori aduci bani de acasa, in cazul in care ai inchiriat un birou cu usa de 2000 de euro, ori ai un venit decent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediatorul Justitiarul711 Justitiarul711 Din moment ce medierea nu se plateste sa intelegem ca mediatorul este un functionar angajat in cadrul Judecatoriei, sau exista cabinete de acest gen ca si ... (vezi toată discuția)
Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Despre mediatori cristina.00 cristina.00 credeti ca un mediator poate reusi sa ajute 2 parti aflate in proces sa se inteleaga in conditiile in care ele se urasc??? (vezi toată discuția)