avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neachitare credit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neachitare credit

Buna ziua,

sunt divortata si in timpul casatoriei am facut contractat 3 credite la banca.
de mai bine de un an fostul sot nu prea plateste, in sensul ca achita o rata la cateva luni , de exemplu pana in prezent a achitat doar 3 rate pe anul acesta .

Creditele sunt pt terenuri , cand am gasit sa vandem tereburile nu a fost de acord cu ofertele cumparatorilor , dar nici ratele nu le achita la timp.

Salariul lui cf CIM este mult mai mic decat rata care trebuie achitata si nu as rezolva daca l-as da in judecata de neachitare rata , dar in realitate suma din salariu este alta.

Intrebarea este , se poate sa-l dau in judecata si sa cer in instanta renuntarea lui la plata creditelor si alocarea terenurilor ca dr de propietate pe numele meu , datorita faptului ca nu achita ratele ?


Sau ce solutii sunt in acesta situatie ?
Cel mai recent răspuns: Rana , utilizator 09:05, 5 Octombrie 2012
Se rezolva printr-o actiune de partaj. Cereti in instanta sa vi se atribuie dvs terenurile, sa platiti creditele aferente si sa-i platiti sotului o sulta reprezentand contributia lui la achizitionarea terenurilor.
In situatia in care in instanta solicit partajul , nu este bolcata vanzarea terenurilor pe toata perioada procesului ?
sulta respectiva se poate achita la o data de comun acord ?

multumesc
Da, va puteti intelege sa platiti sulta la o data anume si se va consemna in hotarare, daca nu e de acord partea adversa, solicitati instantei un termen de cateva luni.

Nu puteti vinde cat sunteti in litigiu, ca stiti ca trebuie sa declarati in contract ca terenul nu face obiectul unui litigiu. in ce sens intrebati.. daca ati gasit client si ajungeti sa va intelegeti, nu are sens sa incepeti o actiune in instanta.
Daca nu va intelegeti si va veti judeca, nu veti recupera taxa de timbru in caz ca renunatti pe parcurs la judecata
Legat de clienti, era vb in trecut ,gasisem client si el nu era de acord cu pretul oferit.
de asta imi era teama ca in timpul litigiului nu se poate vinde deoarece stiu ca acest proces dureaza, trebuie expertiza pe terenuri corect ?
este posibil ca instanta intai sa solicite plata prin poprire pe salariu ? pt ca asa cum am spus sal pe CIM nu este cel real pe care-l ia , sau daca eu solicit direct trecerea terenurilor pe numele meu si achitarea de catre mine integral a creditelor, fara ca el sa mai aiba o obligatie sau drept asupra lor, mai poate intervenii instanta intai sa-i dea posibilitatea de poprire pe salariu ? sau nu o ia in calcul

eu pot demonstra neachitarea ratelor prin extrase de cont.
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
Rana, utilizator
Ar fi in avantajul amandurora sa nu mai treceti printr-un proces de partaj si sa va intelegeti amiabil sa vindeti impreuna.

Da, se va face expertiza la terenuri daca ajugeti in instanta pt partaj. Bonus, veti plati si expertul.

Nu-i pune instanta nicio poprire, spuneti la partaj ca nu poate suporta rata si gata, el nu are cum dovedi ca o poate plati. Veti cita si banca la partaj ca hotararea privind preluarea ratelor de catre dvs sa-i fie opozabila.

La partaj , se analizeaza si se discuta exact si numai ce cereti.. nu e asa.. sau asa. Cand depuneti cererea trebuie sa stiti ce vreti.. aveti de partajat 3 terenuri si 3 credite.. puteati imparti pe jumatate si terenurile si creditele, dar pt ca fostul nu le poate plati, cereti terenurile in lotul dvs, creditele in lotul dvs, sa-i platiti cat i se cuvine, eventual sa-i dati si lui vreun bun daca mai aveti in afara de terenuri si .. drum bun, fiecare cu al lui.
Problema e ca in instanta platiti taxa de timbru de 3% din valoarea bunurilor de impartit ( la care adunati onorariu avocat, expert, etc), puteti insa recupera taxa depusa daca reusiti sa incheiati un acord de mediere si sa-l depuneti in instanta, ca instanta sa nu mai judece dosarul, doar va pronunta o hotarare de expedient. Asa ca n-ar fi rau sa va adresati unui mediator, sa-l invitati si pe sot , poate mediatorul va convinge sa ajungeti la un numitor comun.

Alte discuții în legătură

Actiune instanta coplatitor laura-jurist laura-jurist buna ziua un coplatitor ( nu girant) care refuza sa isi indeplineasca obligatia de plata a unui credit, in solidar cu imprumutatul principal, poate fi ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Executare silita miracos miracos Am primit o somatie de plata de la executor si pv cu cheltuielile de executare , prin care am fost somat sa platesc o suma de bani in urma unei sentinte de ... (vezi toată discuția)