un coplatitor ( nu girant) care refuza sa isi indeplineasca obligatia de plata a unui credit, in solidar cu imprumutatul principal, poate fi actionat in instanta pentru obtinerea unei hotarari care sa il oblige la plata partii sale din rata?
care ar fi temeiul legal al unei asemenea actiuni si ce sorti de izbanda ar avea?
Nici nu este nevoie de actiune in instanta de judecata.
Creditorul poate solicita executarea silita in mod direct cu acest coplatitor. Acesta ar avea atunci la indemana o contestatie la executare in baza beneficiului de discutiune, insa judecatorii in general nu dau curs acestei prevederi.
deci in baza contractului de imprumut creditorul ( imprumutatul principal ) se poate adresa executorului judecatoresc si poate solicita executare prin poprire, avand in vedere faptul ca codebitoul este angajat, si creditul se plateste in rate lunare?
Vorbiti de chestiuni diferite, dvs vreti sa stiti in calitate de imprumutat cum il obligati pe coplatitor sa participe la plata, d-l avocat se refera la creditor, la banca.
Dvs puteti cere partajul creditului citand si banca.
am inteles. deci trebuie facuta actiune de partaj si atunci fiecare va fi obligat la plata ratei, putand fi direct urmarit de catre banca in caz de neplata. cu alte cuvinte daca coplatitorul nu achita va fi el cel executat silit si nu imprumutatul principal