avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA facturare prestari servicii legale
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

facturare prestari servicii legale

Buna seara. I-as ruga pe cei care activeaza in domeniu financiar-contabil sa ma ajute cu un raspuns in urmatoarea problema: un avocat, platitor de TVA, inscris in registrul operatorilor intracomunitari, cum factureaza o persoana juridica nerezidenta din spatiul UE, cu TVA sau fara TVA? Ce mentiuni ar trebui sa contina factura? In acest caz, nu ar plati nimeni TVA, adica nici avocatul prestator, nici beneficiarul nerezident (care are cod valabil de TVA). Daca ati putea sa-mi indicati si temeiul legal. Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 00:32, 6 Octombrie 2012
in baza codului de tva comunicat de beneficiar veti factura fara TVA, in temeiul art. 133, alin.(2) din codul fiscal si veti raporta prestarea in decl. 390 vies.
persoana obligata la plata tva este beneficiarul in tara sa.
Va multumesc pentru raspuns, domnule. Insa, eu tot nu inteleg ceva si daca aveti amabilitatea in continuare sa incercati sa ma ajutati. De unde rezulta ca daca se aplica art.133 alin.2 (care defineste doar locul prestarii de servicii) nu se inscrie TVA-ul pe factura? Ce legatura au cele 2, ca mie una nu mi se pare ca ar avea. Iar daca eu nu scriu TVA-ul pe factura, beneficiarul de ce ar avea ceva de plata? Si in ce procent? Ca s-ar putea ca TVA-ul sa aiba cota diferita? Si ar trebuie sa mai fac vreo mentiune pe factura? Taxare inversa? Scutit? Ceva? In baza carui articol?

Asta incerc sa inteleg. Si nu gasesc nici un temei legal (sunt insa o gramada pentru achizitiile intracomunitare, dar nu prestari servicii intracomunitare) concludent si la obiect.

Sau, o intrebare secundara: daca ii emit factura cu TVA si beneficiarul achita, este ceva foarte grav si care ar fi urmarile? Nu pot proceda ca si cu o persoana juridica romana, care este si ea in UE, nu-i asa?

Este vorba de o suma destul de consistenta si nu vreau sa ma trezesc ca nu emit factura corect si apoi as avea ceva de plata din propriul buzunar.

Nu va ascund ca pana sa scriu pe forum, am intrebat in stanga si in dreapta, si lumea mi-a dat diferite raspunsuri, in general raspunsul pentru achizitii comunitare, neputand sa indice un temei legal pentru prestari de servicii si de ce ar trebui sa se procedeze asa. Este o opinie care s-a propagat oral, ca Miorita, majoritatea o preiau si o raspandesc mai departe ca pe un adevar de nezdruncinat, fara sa o vrifice, dar eu vreau sa inteleg pe ce se bazeaza, sa citesc cu ochii mei.

Ca daca as emite factura fara TVA si in decontul 300 as scrie suma si la TVA dedus si la colectat, deci impact 0, iar beneficiarul ar face la fel, deci n-ar plati nimeni nimic, nici intr-o parte, care e sfaraiala, sa ma iertati? Prestarea de serviciu nu apare la articolele care mentioneaza scutirile, iar acestea sunt exceptii, iar exceptiile sunt de stricta interpretare.Iar, in ceea ce priveste taxarea inversa, ea e tot limitativ prevazuta si numai pentru interiorul tarii.

Stiu, sunt multe intrebari. In masura in care cineva, dvs. poate, doreste si poate sa-mi raspunda, apreciez sincer.

Un avocat debusolat in hatisul fiscal.

:) va marturisesc ca eu nu sunt deloc debusolat pentru ca am citit titlul VI din codul fiscal incepand cu art. 125 ....

ART. 126 Operaţiuni impozabile
(1) Din punct de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) operaţiunile care, în sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 132 şi 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 127 alin. (1), acţionând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 127 alin. (2).

ART. 133 Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

pct. 13 din HG nr. 44/2004
Regulile prevăzute la art. 133 alin. (2) sau (3) din Codul fiscal se aplică numai în situaţia în care serviciile nu se pot încadra în nici una dintre excepţiile prevăzute la art. 133 alin. (4)—(8) din Codul fiscal.
Dacă serviciile pot fi încadrate în una dintre excepţiile prevăzute la art. 133 alin. (4)—(8), întotdeauna excepţia prevalează, nemaifiind aplicabile regulile generale stabilite la art. 133 alin. (2) și (3).

din prevederile legale susmentionate rezulta ca sunt operatiuni impozabile in romania numai cele care indeplinesc cumulativ cele patru conditii de la literele a - d.
in cazul dvs. operatiunea nu este impozabila in romania pentru ca nu indeplineste conditia de la litera b), locul prestarii fiind considerat a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor.
in speta de fata se aplica regula generala intrucat acest tip de servicii nu se incadreaza la niciuna din exceptiile prevazute in urmatoarele alineate ale art. 133 cod fiscal.

in concluzie dvs. nu inscrieti TVA pe factura cu mentiunea: neimpozabil in romania, cf. art. 133, alin 2 din codul fiscal.
beneficiarul este persoana obligata la plata TVA in tara sa, in functie de codul fiscal aplicabil acolo (in romania persoanele platitoare de tva aplica taxare inversa atunci cand primesc servicii intracomunitare).

in decont inscrieti suma la rd. 3, 3.1.
numai beneficiarii care aplica taxare inversa inscriu TVA atat pe deductibila cat si pe colectata.

Va multumesc frumos. Am inteles si eu, in sfarsit. Jos palaria. O seara frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)
Srl neplatitor tva: obligatie inregistrare in reg. op. intracomunitari gabriel999 gabriel999 Buna Ziua, Din cate am inteles din discutiile pe diverse forumuri, o societate SRL (vanzare de licente IT) care aplica scutirea de TVA conf. art. 152 Cod ... (vezi toată discuția)
Analiza cod fiscal ContSters256771 ContSters256771 Stimati colegi doresc sa supun atentiei dvs urmatoarea chestiune: Atunci cand se realizeaza prestari sau achizitii de servicii intracomunitare schimbul de ... (vezi toată discuția)