avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DREPTUL LA SOMAJ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DREPTUL LA SOMAJ

Am si eu o intrebare.Sant angajat la o firma de pe data de 2-02-2008.Vreau sa stiu daca sant dat in somaj INCEPAND cu data de 2-02- 2009 beneficiez de somaj sau trebuie sa stau si luna in curs.DEja sant in fara plata
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 23:26, 25 Ianuarie 2009
Trebuie neaparat sa lucrati luna ianuarie ca sa puteti beneficia de somaj .
Daca ati lucrat la alta firma inainte de 02.02.2008 merge sa fiti in concediu fara plata , altfel nu .
Pentru a beneficia de ajutor de somaj este necesar sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 anterioare cererii pentru somaj. Perioadele cand CIM a fost suspendat cu exceptia concediului medical mai mic de 30 zile se scad din perioada lucrata. Trebuie sa stiti ca puteti pierde dreptul de a beneficia de somaj si daca din vechimea de 12 luni lipseste fie si o singura zi.
CRISTI VASILACHE a scris:

Am si eu o intrebare.Sant angajat la o firma de pe data de 2-02-2008.Vreau sa stiu daca sant dat in somaj INCEPAND cu data de 2-02- 2009 beneficiez de somaj sau trebuie sa stau si luna in curs.DEja sant in fara plata

Ca sa beneficiati de somaj trebuie ca :
1. incetarea raportului de munca sa se faca pentru motive neimputabile dvs., in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
2. sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
momentan sunt in somaj si sunt insarcinata in luna a 6-a. In luna a8-a de sarcina imi expira somajul.Pot beneficia de 126 de zile de concediu de maternitate, respectiv de indemnizatia de crestere a copilului? ce proceduri trebuie sa urmez?
Din saptamana 32 (adica la 7 luni ) puteti beneficia de concediu prenatal.Deci daca sunteti inca in somaj ,depuneti certificatul de concediu medical la Agentia de somaj si veti beneficia de indemnizatia de maternitate, urmand ca apoi sa depuneti dosarul pentru concediu crestere copil .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

buna raluca-cuha raluca-cuha am avut contract individual de munca la o firma 12 luni din care 4 luni in concediu de maternitate .Mai beneficiez de ajutorul de somaj?Va multumesc (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Somaj raluca-cuha raluca-cuha Am avut contract individual de munca la o societate 7 luni, dupa care am beneficiat de 2 luni de concediu prenatal si 2 luni de concediu post natal, dupa care ... (vezi toată discuția)