avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietar in fapt al unui imobil... cum pot sa devin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietar in fapt al unui imobil... cum pot sa devin si proprietar in drept ?

Revin la o problema ce ma framanta de mai mult timp si asupra careia nu prea am fost lamurit pe acest forum (acum 2 ani) in speranta ca noile coduri imi ofera acum noi posibilitati.
Asadar, pentru a nu avea probleme cu banca de la care am luat un credit (valoarea acestuia fiind foarte mare exista oricand riscul de a mi se solicita constituirea unor garantii suplimentare!!!) am hotarat sa cumpar un teren pentru o casa si sa construiesc casa... pe numele socrilor, gandidu-ma ca nu voi intampina dificultati tinand cont de faptul ca sotia este singura la parinti.
MARE GRESEALA ! acum socrii s-au certat, iar socra-miu doreste sa intenteze o actiune de divort si sa ceara totodata un partaj al bunurilor, tintind, cu precadere, proprietatea mea.
In fapt, socra-miu se afla in evidentele unui spital de psihiatrie de peste 25 ani, cu probleme specifice si, periodic, ne face astfel de probleme, dar acum, mai mult ca niciodata, cred ca va recurge la acest gest.
Va rog insistent sa ma sfatuiti cum pot sa impiedic acest lucru. Ce pot sa fac sa reintru in drept in proprietatea imobilului pe care l-am construit, Dumnezeu stie cu ce eforturi !
Mentionez ca ambii socrii sunt pensionari cu venituri foarte mici (castiga aprox. 1600 lei impreuna) si nu cred ca ar putea sa demonstreaza vreodata in fata instantei ca au dispus de fondurile necesare construirii unei case.
Mai mult, soacra-mea este de partea noastra si ea ar sustine pana in panzele albe ca in fapt noi suntem proprietari si nu ei.
Ar putea soacra-mea sa ipotecheze de una singura casa in favoarea noastra sau sa sustina ca a primit bani cu imprumut de la noi pentru construirea casei si drept urmare sa greveze cu sarcini imobilul astfel incat sa nu fie posibil partajul ? Sau cum altfel as putea impiedica partajul casei mele !? As putea sa ma constitui parte in procesul lor de divort pentru a-mi redobandi casa ? Sau credeti ca ar fi o varianta sa deschid o actiune pentru stabilirea lipsei de capacitate a socrului (dar atunci violenta sa ar deveni fara margini) ? Ce este de facut ?
Va rog frumos sa imi transmiteti parerile voastre. Va multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
Gil1973, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 14:18, 7 Octombrie 2012
Daca spuneti ca socrul dvs. are probleme psihice .. de ce nu incercati sa il puneti sub interdictie 164 NCC. Sigur, daca afectiunile de care sufera socrul dvs. sunt dintre cele care ar putea sa ii puna sub semnul intrebarii discernamantul.
Indiferent ca este asa sau nu .. o puteti folosi ca mijloc de presiune cu atat mai mult cu cat, pana la punerea sub interdictie, se poate numi un curator special (167 NCC) care ar trebui sa confirme inscrisurile socrului dvs. Mai mult nu se poate spune aici.
Solutia pentru problema dvs nu poate fi comunicata pe acest site .. din motive ... mai mult decat evidente.
Va sfatuiesc sa nu mai asteptati inca doi ani pentru a sta de vorba cu cineva care stie cum se rezolva o astfel de problema.
Este indicat ca dumneavoastra sa detensionati relatiile acute prezente (prin comunicare si intelegere reciproca), intrucat "terenul darama casa", "dragoste cu de-a sila nu este", iar "cand doi se cearta, al treilea nu castiga intotdeauna".
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2012
eraz, utilizator
Gil1973 a scris:


Ar putea soacra-mea sa ipotecheze de una singura casa in favoarea noastra sau sa sustina ca a primit bani cu imprumut de la noi pentru construirea casei si drept urmare sa greveze cu sarcini imobilul astfel incat sa nu fie posibil partajul ? Sau cum altfel as putea impiedica partajul casei mele !? As putea sa ma constitui parte in procesul lor de divort pentru a-mi redobandi casa ? Sau credeti ca ar fi o varianta sa deschid o actiune pentru stabilirea lipsei de capacitate a socrului (dar atunci violenta sa ar deveni fara margini) ? Ce este de facut ?



Niciuna dintre soluţiile preconizate nu stă în picioare. Soacra nu poate dispune singură asupra bunului comun, deci nu poate ipoteca bunul. Nici punerea sub interdicţie a socrului (dacă e fezabilă) nu vă face proprietari, ci doar prelungeşte agonia pînă la decesul socrului.

Aţi putea invoca simulaţia, Iar lipsa actului secret (în lipsa căruia simulaţia rămîne o simplă afirmaţie) ar putea fi contracarata cu imposibilitatea morală a preconstituirii unui astfel de act, avînd în vedere legatura de rudenie dintre soţia dumneavoastră şi cel pe care-l denumiţi, cu atîta tandreţe, socră-miu.

Sigur, e o soluţie teoretică. Pînă la o soluţie favorabilă în instanţă e cale lungă.

Recunoaşterea din partea soacrei, potrivit căreia aţi fi contribuit cu bani la cumpărarea terenului şi la construirea casei, vă face doar creditori, nu şi proprietari. Iar creanţa, după cum ştiţi, e supusă pîrdalnicei de prescripţii extinctive.


Mintea românului, a' de pe urmă, dă doar dureri de cap, nu soluţii.



Remarcile colegului Themis sut absolut corecte .... ca intotdeauna .... desi nu am mai dialogat de ceva vreme.
Solutia punerii sub interdicie nu era in sensul de a-l transforma in propriear ci (asa cum a observat colegul) in sensul tergiversarii/amanarii pana la deces cand -avand o soacra ”prietenoasa”de partea noastra- putem incheia orice fel act si redeveni proprietari.
Sigur, nu doream sa spun lucrurile acestea in acest context, nu de alta dar ... ar fi inca un argument ca avocatii sunt in slujba celui negru. :)
Sunt convins ca dl. coleg Themis stie de gluma .... ca si domnul Gil ...
Situîndu-mă tot de partea celui negru (avocat al diavolului, cum s-ar zice), aş remarca faptul că, după punerea sub interdicţie a socrului nerecunoscător, soacra, oricît de binevoitoare ar fi ea, nu poate face acte de dispoziţie asupra bunurilor soţului ei sau asupra bunurilor comune fără încuviinţarea autorităţii tutelare.

Prin urmare, sintagma putem incheia orice fel act trebuie separată net de aceea potrivit căreia putem redeveni proprietari. Cel puţin din două motive. Unul ţinînd de aspectul legal (nu putem încheia cu soacra chiar orice fel de act) iar al doilea de cel faptic (nu putem redeveni ceea ce nu am fost niciodată, adică proprietari).

Dacă, de partea celui negru fiind eu mai mereu, am devenit, fără să vreau, cam negru în cerul gurii, prezint preopinenţilor cuvenitele scuze. Iar dacă umorul meu e la fel de negru, nu pot decît să sper că, în timp, nu va deveni şi macabru.

Ridendo castigat mores. Deci, cu zîmbetul pe buze, înainte! Viitorul e deschis înaintea noastră precum o prăpastie.

:bow:

Alte discuții în legătură

Am construit o casa pe numele socrilor si acum am probleme ! Gil1973 Gil1973 Pentru a nu avea probleme cu banca de la care am luat un credit (avand in vedere ca valoarea acestuia era foarte mare si exista oricand riscul de a mi se ... (vezi toată discuția)
Succesiune dani1060 dani1060 Buna ziua, Dupa ce m-am casatorit in anul 1991, fara a avea alta optiune la acel moment, m-am mutat in casa socrilor mei. In anul 1999, eu si sotia mea am ... (vezi toată discuția)
Socrul vrea să ne dea nouă casa pe care a moștenit-o de la părinți. cum ar trebui să facem contractul ca să nu se poată ,,strica''? Camelia natalia Camelia natalia Socrul vrea sa ne dea casa noua sa fie pe numele nostru.el este intabulat sungur pe casa.in momentul cand el ne da casa este nevoie si de semnatura ... (vezi toată discuția)