avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Dupa ce m-am casatorit in anul 1991, fara a avea alta optiune la acel moment, m-am mutat in casa socrilor mei. In anul 1999, eu si sotia mea am cumparat casa in temeiul Legii 112/1995 (casa la curte comuna de 7 familii). In anul 1999, socrii mei erau in viata si ca atare contractul de inchirie al casei era pe numele lor. La aceea data nu am reusit sa transferam contractul de inchirere de pe numele socrului pe numele nostru sau macar pe numele sotiei si ca atare, am decis totusi sa cumparam casa pe numele socrilor dar cu banii mei si ai sotiei mele. In anul 2005, in urma decesului ambilor socrii, s-a deschis masa succesorala si casa a fost trecuta pe numele sotiei mele ca mostenire. In afara faptului ca banii de achizitie au fost atat ai sotiei cat si ai mei, in timp, datorita faptului ca acea casa era veche, am investit foarte multi bani, acestia fiind de asemenea comuni (sot-sotie).

Intrebare: Ce demersuri legale pot sa intreprind pentru a trece proprietatea acestei case pe numele ambilor soti, adica atat pe numele meu cat si pe numele sotiei. Mentionez ca sotia este de acord.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: zzz_444 , utilizator 21:59, 26 Ianuarie 2009
Potrivit Codului familiei oricind in timpul casatoriei se poate constata ca un bun este comun al ambilor soti
deci urmeaza sa faceti o actiune in constatare la judecatorie
Aici se ridică două probleme.

1. În primul rînd, vorbind despre bunurile soţilor, trebuie arătat că funcţionează prezumţia de comunitate. ªi funcţionează atît de energic încît nu e nevoie de nicio acţiune pentru a dovedi natura de bun comun a unui bun dobîndit de oricare dintre soţi în timpul căsătoriei, cu excepţia celor expres şi limitativ prevăzute de Codul familiei în art.31.

2. În cazul expus de userul dani1060 nu poate fi vorba despre vreun drept de proprietate dobîndit de soţi prin cumpărare. Dreptul de a cumpăra imobile în temeiul L.112/1995 aparţine exclusiv celor care, la data intrării în vigoare a legii, aveau calitatea de chiriaşi. Soluţia cumpărării imobilului de către cei doi soţi printr-o simulaţie prin interpunere de persoane (simulaţie admisă de codul civil, cu excepţia acelor cazuri în care scopul unui astfel de artificiu este fraudarea legii) nu poate fi admisă, deoarece o astfel de simulaţie ar fi avut ca scop tocmai înfrîngerea prevederilor L.112/1995, anume a acelor prevederi care interziceau vînzarea către alte persoane decît cele care aveau calitatea de chiriaşi.

Aşa fiind, singurii care puteau dobîndi imobilul în proprietate erau socrii celor doi soţi, iar în urma succesiunii, bunul este şi va fi bun propriu al descendentei acestora. Ceea ce poate invoca soţul descendentei este un eventual drept de creanţă pentru sumele investite, şi nicidecum vreun drept de proprietate.

Prin urmare, nu cred că o acţiune în instanţă pentru constatarea dreptului de proprietate cu alt titlu decît cel de moştenire, ca bun propriu, chiar consimţită de soţie, poate fi acceptată sau soluţionată favorabil.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2009
themis, utilizator
Va multumesc f. mult pentru raspuns. Totusi, anul acesta se implinesc 10 ani de cand a fost cumparata casa in temeiul L. 112/1995, si din cate stiu dupa acest termen (prevazut de aceeasi L.) casa poate fi instrainata/vanduta. As putea considera acesta ca pe o "portita" de rezolvare in favoarea mea, respectiv, "Soluţia cumpărării imobilului de către cei doi soţi printr-o simulaţie prin interpunere de persoane".?
Nu. De la cine să cumpere soţii, cînd proprietar exclusiv este soţia?

Soluţia simulaţiei prin interpunere de persoane aţi utilizat-o atunci cînd v-aţi înţeles cu socrii să cumpere pe numele lor, dar pe socoteala dumneavoastră. O soluţie, dat fiind cadrul concret, nelegală, deoarece dumneavoastră nu puteaţi cumpăra acea casă.

Sigur, dacă socrii ar fi trăit, nimic nu-i putea împiedica să încheie cu dumneavoastră, la expirarea perioadei de interdicţie, un contract de vînzare-cumpărare. Spun ar fi putut, dar nu aţi fi avut posibilitatea legală de a-i obliga în temeiul acelei înţelegeri anterioare - actul secret, parte a simulaţiei. Acum este cam tîrziu, din motive absolut obiective.

Aţi putea face altceva, dar nu ştiu dacă costurile fac operaţia rentabilă: soţia vinde unui terţ care apoi vă vinde dumneavoastră, soţilor, imobilul, ca bun comun.

Multumesc inca odata pt ajutor si pt timpul acordat. Pt. moment nici un cost nu ar fi rentabil pt. ca ma inteleg f. bine cu sotia mea dar aceasta intentie de a figura si eu pe actul de proprietate al casei este un act preventiv. Am 41 ani si viata mi-a aratat de nenumarate ori ca o stare de fapt se poate rasturna f. repede. Am sa-mi fac socotelile sa vad daca imi pot permite sa realizez vanzarea casei catre un terţ si apoi cumpararea ei inapoi.

Alte discuții în legătură

Are sotul meu dreptul la aceasta casa? BIANCA_MARIO MOISE BIANCA_MARIO MOISE in 2 011, am cumparat un teren de casa pe numele mamei mele, eu fiind fruct viager, autorizatia de constructie fiind pe numele mamei, are dreptu sotul meu ,tin ... (vezi toată discuția)
Urgent - simulaþie omatcons omatcons Bună seara. Am un verişor care a lucrat ca şi angajat în Austria din anul 1987 şi până în anul 1996, [b]având statutul de azilant.[/b] În anul 1993 ... (vezi toată discuția)
Proprietar in fapt al unui imobil... cum pot sa devin si proprietar in drept ? Gil1973 Gil1973 Revin la o problema ce ma framanta de mai mult timp si asupra careia nu prea am fost lamurit pe acest forum (acum 2 ani) in speranta ca noile coduri imi ... (vezi toată discuția)