Întrebare. Poate face vărul meu o acţiune în simulaţie, chemâmdu-o în proces pe mama lui şi pe vechiul proprietar ?
Simulatia, in situatia dvs, ar presupune existenta a doua contracte: unul public, aparent si unul secret, ocult (contrainscris), cu conditia ca actul secret sa fi fost intocmit mai inainte sau cel putin concomitent cu actul public.
In situatia prezentata de dvs ambele acte sunt publice, opozabile tuturor, si intocmite succesiv. Cu alte cuvinte actul de vanzare cumparare dintre mama si familia propriului baiat creeaza o noua situatie juridica.
Poate ca celalalt act, de achizitionare a casei de catre matusa dvs ar fi putut fi atacat pentru simulatie (conventie de prete nome) deoarece adevaratul proprietar era varul dvs.
Parerea mea este ca matusa dvs ar putea solicita anularea contractului de vanzare cumparare (cel incheiat cu varul dvs si cu sotia acestuia) pentru lipsa contraprestatiei si anume pentru neplata pretului.
Aspectul ca in contractul de vanzare cumparare autentic s-a consemnat ca pretul casei a fost achitat in intregime nu reprezinta o proba certa a platii.
Actul autentic face dovada numai pana la proba contrarie.
In acest sens ar putea fi administrat orice mijloc de proba, inclusiv marturisirea varului dvs pe aspectul neplatii pretului.