avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... URGENT - Simulaþie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

URGENT - Simulaþie

Bună seara.
Am un verişor care a lucrat ca şi angajat în Austria din anul 1987 şi până în anul 1996, având statutul de azilant. În anul 1993 a cumpărat o casă în România dar, la acea dată, azilanţii nu aveau dreptul să dobândească proprietăţi pe teritorul ţării, motiv pentru care casa a fost întabulată pe mama lui.
În anul 2008, la insistenţele soţiei sale a transcris casa de pe mama lui, pe el şi pe soţia sa printr-un contract (fictiv) de vânzare-cumpârare, fără să ca să plătească mamei sale preţul stipulat în contractul de vânzare cumpărare.
În anul 2009, (la nici 10 luni de la transcrierea casei) soţia lui a înaintat acţiune de divorţ, şi acum intenţionează să introducă acţiune de partaj inclusiv pentru casă, cu toate că nu a fost dobândită din bani comuni. El a fost singurul care a muncit şi a obţinut venituri constante.
Întrebare. Poate face vărul meu o acţiune în simulaţie, chemâmdu-o în proces pe mama lui şi pe vechiul proprietar ?
Care este taxa de timbru judiciar?
Cum se împart bunurile prin partaj judiciar în acest caz ?
numai un tert cu interes (cum ar fi sora sau fratele varului), poate introduce o actiune in simulatie prin care sa se anuleze contractul intre mama si varul dvs..e un adagiu juridic latin care suna asa nemo invocare propriam turpitudinem.. numieni nu poate invoca propria greseala.. aaa, varul paote face altceva.. sa arate ca de fapt actul de proprietate al mamei a fost simulat ca de fapt el era proprietarul acelui imobil si ca la data cumpararii el nu era casatorit.. da atunci daca se anuleaza actul mamei ca fiind simulat se anuleaza si simulatia intre el si mama
.. taxa de timbru este la valoarea imobilului.... in acest caz, daca se anuleaza actul mamei imobilul devine bun propriu si numai intra la partaj.. iti spun eu ca atunci sotia varului se rasgandeste si numai divorteaza
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
casa este bun comun
taxa de timbru 3%
Lipsa pretului conduce la nulitatea acestui act.(acesta e de esenta, nu de natura contractuluin de vanzare cumparare).
Puteti promova o actiunea in vederea constarii simulatiei , probatiunea , insa , in privinta partilor contractante e aceea a inscrisurilor, in schimb tertele persoane au la indemnana posibilitatea de a uza de orice mijloc de proba.

Aceasta poate fi exercitata oricand, fara prea multe sanse de reusita , intrucat sumele de bani in vederea cumpararii acestui bun au fost dobandite in timpul casatoriei , si , din cauza unei dispozitii legislative prohibitive , a fost folosita o persoana interpusa .

Bunul e supus partajului , din punctul meu de vedere.
Insa contributia la plata pretului va fi stabilita in functie de probatoriile administrate de catre dumneavoastra.

Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Întrebare. Poate face vărul meu o acţiune în simulaţie, chemâmdu-o în proces pe mama lui şi pe vechiul proprietar ?

Simulatia, in situatia dvs, ar presupune existenta a doua contracte: unul public, aparent si unul secret, ocult (contrainscris), cu conditia ca actul secret sa fi fost intocmit mai inainte sau cel putin concomitent cu actul public.
In situatia prezentata de dvs ambele acte sunt publice, opozabile tuturor, si intocmite succesiv. Cu alte cuvinte actul de vanzare cumparare dintre mama si familia propriului baiat creeaza o noua situatie juridica.
Poate ca celalalt act, de achizitionare a casei de catre matusa dvs ar fi putut fi atacat pentru simulatie (conventie de prete nome) deoarece adevaratul proprietar era varul dvs.

Parerea mea este ca matusa dvs ar putea solicita anularea contractului de vanzare cumparare (cel incheiat cu varul dvs si cu sotia acestuia) pentru lipsa contraprestatiei si anume pentru neplata pretului.
Aspectul ca in contractul de vanzare cumparare autentic s-a consemnat ca pretul casei a fost achitat in intregime nu reprezinta o proba certa a platii.
Actul autentic face dovada numai pana la proba contrarie.
In acest sens ar putea fi administrat orice mijloc de proba, inclusiv marturisirea varului dvs pe aspectul neplatii pretului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca mama nu era trecuta in actul de cumparare al casei are drept de vanzare? inicoleta24 inicoleta24 Buna ziua.Ma numesc Nicoleta si am si eu o antrebare.Tatal meu a cumparat casa inaintea casatoriei.Vreau sa stiu daca mama are dreptul de a aparea ca vanzator ... (vezi toată discuția)
Ce fel de actiune? irbo irbo buna ziua. am urmatoarea problema si as avea nevoie de cateva idei daca se poate. este vorba de un partaj urmare divortului. bun de partajat un imobil plus ... (vezi toată discuția)
Declararea simulatiei pauul_sorin pauul_sorin vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)