avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Declararea simulatiei
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Declararea simulatiei

vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare cumparare secret in forma scrisa sub semnatura privata. Actul aparent este tot un contract de vanzare cumparare intre fostul proprietare si doi titulari, in forma autentica. Cei doi titulari ai dreptului de proprietate (aparenti) sunt de acord , au dat declaratii autentice in acest sens, cu declararea simulatiei si trecerea imobilului in proprietatea mea in mod public. Pe fostul proprietar nu il mai pot gasi. Imi puteti da sfaturi referitor la cum as putea realiza cel mai simplu aceasta actiune. Se poate realiza pe calea medierii intre mine si cei doi titulari actuali in are ei recunosc simulatia sau trebuie si vanzatorul inclus in mediere ? Va multumesc
Fara acordul vanzatorului nu veti anula actul prin mediere.Simulatia se refera si la faptul ca partile sunt aceleas, nu ca in cazul pe care-l prezentati.
eu vad speta in felul urmator. vanzatorul a renuntat deja la dreptul de proprietate, si-a primit pretul contractului aparent pe care eu l-am finantat. si nici nu figureaza in cartea funciara ca proprietar. intre el si mine exista un contract de vanzare cumparare, iar titularii actuali recunosc simulatia si contractul secret ca fiind valabil si aveau cunostinta de el cand l-au incheiat pe cel aparent. nu vad de ce un acord al vanzatorului este necesar. sunt doua contracte pe care le-a facut pe acel imobil unul ascuns unul aparent. pretul l-a primit, iar dreptul sau de proprietate a fost radiat din carte funciara. eu sunt acum interesat practic de consolidarea actului secret, publicarea lui si declararea simularii in cel aparent.
eu nu pricep....exista doua contracte de vanzare cumparare incheiate in forma autentica? Mi se pare greu de crezut. Daca exista doar un contract de vanzare autentic, atttunci acela primeaza, prin intermediul sau executanduse la vremea respectiva tranferul dreptului de proprietate. Contractul neincheiat in forma autentica poate insemna doar o promisiune de vanzare...si nu genereaza obligatia fostului proprietar de a va ttransmite dreptul de roprietate. Bine, se poat aplica niste daune sau se poate apela la actiuni specifice (in prestatie tabulara), dar nu pote fi obligat sa incheie contractul in forma auutentica, mai ales ca acesta nici nu mai este poprietar. Nu este simulatie, din pct meu de vedere.
Intrebarea e, ce sa faceti la mediator ? Daca nu aveti nimic de negociat sau vreo disputa cu privire la imobilul in cauza finalizati la notar, daca contractul nu e in forma autentica. Ori mergeti cu cei 2 titulari la notar si faceti act autentic direct intre ei si d-voastra, ori depuneti o cerere la instanta sa emita o hotarare care sa tin loc de act autentic, in baza contractului sub semnatura privata. In mediere trebuie sa fie de fata partile semnatare ale contractului sub semnatura privata si asta doar daca mai e ceva de negociat sau exista vreo disputa in speta, altfel ce sa mediati ?
Din pacate initiatorul acestui topic nu stie ce este simulatia. Stimate domn, ar fi fost vorba in cazul dvs. de o simulatie doar daca in actul secret si incheiat anterior actului public, se preciza foarte clar ca actul public nu va produce nici un efect. Dvs. ati incheiat un contract consensual cu ,,persoana X'' care nici macar nu este secret, iar aceeasi persoana X a incheiat un contract autentic avand acelasi obiect ca si primul, cu o terta persoana. Nu este nici o simulatie ! Asadar nu aveti treaba cu actiunea in declararea simulatiei. S-ar putea sa aveti doar de mediat :D
Puteti eventual sa cereti anularea actului autentic, pe motiv ca primul contract a fost incheiat doar sub semnatura privata si astfel prima vanzare este nula pentru nerespectarea formei solemne. Automat va fi lovit de nulitate si cel de-al doile contract fiindca a fost incheiat de un neproprietar. In plus, aveti la indemana o actiune in revendicare care este imprescriptibila. Dar si partea cu care ati incheiat contractul sub semnatura privata va poate obliga pe dvs. sa incheiati contractul in forma autentica, deoarece acel contract chiar si sub semnatura privata are valoare de antecontract de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Luni, 15 Aprilie 2013
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Speta interesanta uleana uleana In 2001 se incheie un antecontract sub semnatura privata intre promitentul - vanzator si promitentul - cumparator si se da un avans reprezentand 20% din ... (vezi toată discuția)
Dovedirea simulatiei roxanagina roxanagina .... cum poate fi dovedita legal o interpunere de persoane... conventia verbala poate fi considerata contrainscris? daca conventia verbala poate fi ... (vezi toată discuția)
In cazul simulatiei geta_tabacu geta_tabacu ...in cazul simulatiei prin interpunere de persoane a contractului de vinzare cumparare a unei garsoniere ,contrainscrisul poate fi conventie verbala? cum se ... (vezi toată discuția)