avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta interesanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta interesanta

In 2001 se incheie un antecontract sub semnatura privata intre promitentul - vanzator si promitentul - cumparator si se da un avans reprezentand 20% din valoarea totala a imobilului ce urmeaza a fi cumparat, situat undeva in provincie. Promitentul cumparator incearca in urmatoarele luni sa obtina un credit, insa din cauza varstei (fiind pensionar), nu reuseste. Motiv pentru care, creditul se ia pe pe numele fiul acestuia, iar contractul de vanzare cumparare in forma autentica se incheie pe numele acestuia din urma. In acelasi timp se pune si ipoteca pe un imobil deja existent, din Bucuresti, ce apartinea tatalui pensionar. In urmatorii 6 ani, creditul se achita de tatal pensioar, dar pe numele fiului, avand in vedere ca acesta era titularul. In 2008 tatal pensionar reuseste sa obtina un credit si achita primul imprumut - cel de pe numele fiului si radiaza ipoteca. La incheierea contractului de vazare cumparare (in 2002) a existat o intelegere verbala intre tata si fiu, precum ca, dupa achitarea integrala a creditului, sa se transfere proprietatea (prin vanzare) de la fiu la tata. In 2008, la solicitarea tatalui, fiul arata ca este de acord sa transfere proprietatea imobilului din provincie catre tata cu conditia ca tatal sa-i faca acte pe apartamentul din Bucuresti. Avand in vedere ca tatal mai are si alti copii, a refuzat conditia pusa de fiu, propunand vanzarea apartamentului din Bucuresti si impartirea in cote egale a pretului intre copii. Fiul - proprietar in acte al imobilului din provincie - a refuzat si a amentintat tatal ca il va evacua in imobilul din provincie, in care acesta locuia din 2002, daca nu accepta conditia pusa de el.
Intrebare: exista vreo actiune in instanta prin care sa se constate dreptul de proprietate al tatalui-pensionar asupra imobilului din provincie? Avand in vedere ca antecontractul a fost incheiat pe numele sau, ca tot el a platit creditul luat pe numele fiului, precum si ca a achitat dintr-un alt imprumut, creditul fiului in 2008? Poate fi posibila o actiune de constatare a simulatiei? In sensul ca actul incheiat cu fiul a fost un act simulat, iar intelegerea dintre tata si fiu (verbala, e adevarat) este de fapt \"actul\" secret si real? Poate instanta constata ca de fapt tatal este proprietarul real al imobilului? Vanzatorul imobilului este de acord sa vina in instanta in calitate de martor pentru tata pentru a proba faptul ca intentia a fost ca acesta din urma sa fie cumparatorul si nu fiul. Mai exista si alti martori care pot dovedi ca tatal a platit creditul pe parcursul celor 6 ani. Ce temei juridic ar putea avea o astfel de actiune? Exista si o alte posibilitate?
Cel mai recent răspuns: ContSters81331 , utilizator 15:28, 27 Mai 2009
Puteti sa formulati o actiune in declararea simulatiei actului de vanzare-cumparare si sa solicitati nulitatea absoluta a acestui act, dupa caz, instanta putand constata fie proprietatea comuna pe cote parti (in functie de contributia fiecarui coproprietar la dobandirea bunului), fie ca "tatal" este realul proprietar.Aveti ca dovezi (din cate spuneti) inscrisuri si va mai trebuiesc 2 martori ca sa dovediti acordul simulatoriu si adevaratele raporturi dintre parti.
Contactati un specialist in domeniu, prezentati actele si veti fi indrumat concret.
simulaţia..., presupune, existenţa concomitentă, între aceleaşi părţi, a cel puţin două contracte: unul public, aparent, denumit şi contract simulat, prin care se creează o anumită aparenţă juridică ce nu corespunde realităţii şi un altul secret, denumit contraînscris care corespunde voinţei reale a părţilor şi prin care părţile anihilează, în tot sau în parte, aparenţa juridică creată prin actul public, dar simulat.
Potrivit art.1175 din Codul civil, actul secret, care modifică un act public, nu poate avea putere decât între părţile contractante şi succesorii lor universali, un asemenea act neavând nici un efect în contra altor persoane.
Simulaţia, în dreptul nostru, poate să îmbrace mai multe forme, în funcţie de modul în care este conceput contractul aparent şi de relaţia în care acesta se află cu actul juridic secret. Astfel, contractul aparent poate fi fictiv, poate fi deghizat ori simulaţia se realizează prin interpunere de persoane.

Întrucât în legislaţia noastră simulaţia, în sine, nu este sancţionată cu nulitatea, ci sancţiunea specifică este, de regulă, inopozabilitatea faţă de terţele persoane a situaţiei juridice create prin actul juridic secret, reuşita acţiunii în simulaţie depinde de validitatea acestui din urmă contract. Cu alte cuvinte, pentru a se admite pe cale judecătorească o acţiune în simulaţie, care să înlăture efectele contractului aparent, este necesar ca actul secret să îndeplinească condiţiile de valabilitate de fond şi de formă, cerute de lege la data încheierii actului. , este necesar ca actul secret să fie încheiat concomitent sau eventual anterior de încheierea contractului public.

Ca procedeu simulaţia are incontestabil drept scop eludarea unor dispoziţii legale care incomodează încheierea actului juridic voit a fi încheiat de către părţi, acestea din urmă fiind nevoite să găsească "soluţii alternative", spre exemplu, pentru a nu plăti taxele notariale pentru încheierea unui contract de vânzare-cumpărare.

Terţii beneficiază de regula inopozabilităţii numai dacă nu au avut cunoştinţă de actul juridic secret, act de care se pot prevala însă, dacă produce efecte mai favorabile decât actul juridic public. De exemplu, creditorul chirografar al unui debitor insolvabil va avea interesul să invoce în favoarea sa, contra-înscrisul încheiat de acest debitor din care rezultă că un contract de vânzare-cumpărare este fictiv şi că respectivele bunuri nu au ieşit din patrimoniul debitorului şi pot fi, prin urmare, executate silit.

Referitor la simulaţia prin interpunere de persoane...adică situaţia în care părţile încheie actul aparent şi public, dar prevăd printr-o înţelegere secretă faptul că una dintre ele nu are calitatea de parte contractantă, stabilind, totodată, cine este adevăratul titular al dreptului tranzacţionat. Aşadar, prin actul aparent se urmăreşte în mod constant ca efectele juridice să se producă faţă de o altă persoană căreia doreşte să i se asigure anonimatul.
Aşa cum am subliniat deja, efectul principal al simulaţiei este acela de a face să înceteze caracterul ocult, secret al contraînscrisului, iar reuşita acţiunii depinde numai dacă acest contract întruneşte toate condiţiile de formă şi de fond pentru a fi el însuşi valabil. În măsura în care actul secret este lovit de nulitate sau este anulabil, acesta va fi desfiinţat ca urmare a viciilor care îi sunt proprii.

Simulatia poate exista sub "multe" alte forme unde nu este in mod necesar existenta unui contrainscris (de exemplu pret simulat, obiect simulat etc.).
In ceea ce priveste raportul/raporturile juridice ce se nasc intre "rude", nu este necesara incheierea unui "contrainscris" ci este suficient sa fi existat un acord simulatoriu in momentul incheierii actului, dupa cum se poate distinge intre declarerea simulatiei si constatarea simulatiei unui act juridic.Recomand in acest sens "Simulatia" de autor Flavius Baias.
:)Din cele expuse de dvs., reiese ca dovada poate fi facuta si fara existenta contraanscrisului...presupun prin martori, interogatoriul paratului...
Da, si nu numai, in speta de exemplu poate fi un inceput de dovada in acest sens si promisiunea de vanzare-cumparare, si dovezile privind contactarea/ achitarea creditului etc., martorii, interogatoriul, si orice alta proba pe care instanta o va considera necesara pentru aflarea adevaratelor raporturi juridice dintre parti.

Alte discuții în legătură

Declararea simulatiei pauul_sorin pauul_sorin vreau sa declar simulatia intr-un contract de vanzare cumparare pentru un imobil. Intre mine si fostul proprietar este incheiat un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Dovedirea simulatiei roxanagina roxanagina .... cum poate fi dovedita legal o interpunere de persoane... conventia verbala poate fi considerata contrainscris? daca conventia verbala poate fi ... (vezi toată discuția)
In cazul simulatiei geta_tabacu geta_tabacu ...in cazul simulatiei prin interpunere de persoane a contractului de vinzare cumparare a unei garsoniere ,contrainscrisul poate fi conventie verbala? cum se ... (vezi toată discuția)