avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce fel de actiune?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce fel de actiune?

buna ziua. am urmatoarea problema si as avea nevoie de cateva idei daca se poate.
este vorba de un partaj urmare divortului. bun de partajat un imobil plus terenul aferent. pentru terenul pe care a fost construit imobilul exista un contract de vanz -cump incheiat intre mine si parinti in timpul casniciei,in speta fiind vorba insa de o donatie ascunsa. acum la partaj normal sotul solicita partajarea asupra imobilului plus teren. exista vreo actiune prin care pot rezilia contractul de vanz-cump? mentionez ca parintii sunt in viata inca. poate introduce fratele meu o actiune in simulatie pt a cere desfiintarea ctr de vc? sau la partaj pot chema ca martori parintii pt a sustine ca de fapt a fost vorba de o donatie ascunsa astfel incat terenul sa nu intre in masa partajabila? multumesc mult.
Actiunea in vederea constatarii simulatiei contractului de vanzare -cumparare, care imbraca forma unei donatii deghizate.

Actul aparent , mincinos este cel de vanzare -cumparare.Adevarata vointa a partilor este aceea de a transmite cu titlu gratuit un bun , donatia fiind esentialmente gratuita.

Lipsa pretului loveste de nulitate actului juridic de vanzare-cumparare, insa acesta va fi calificat, in functie de intentia de a gratifica, animus donandi, o liberalitate, un act de donatie.

Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
actiunea in simulatie banuiesc ca nu poate fi facuta de partile ctr de vanz cump o poate face fratele meu? problema este ca nu exista un act secret scris, se pot chema ca martori parintii care sa declare ca intradevar nu au primit pretul?
Exercitarea acestei actiuni apartine oricarei persoane interesate sa invoce in favoarea sa actul secret, daca este valabil, sau sa solicite constatarea nulitatii acelui act.

Actiunea in simulatie fiind o actiune in constatare, este imprescriptibila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varianta mai sigura si mai ieftina de instrainare a unui bun obtinut prin succesiune. colceriumari-bv colceriumari-bv Dupa decesul tatalui, am dezbatut masa succesorala intre mama sora si frate, desi exista o \"intelegere verbala stramoseasca\" ca sora sa renunte la cota ei ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare (pret neplatit) iancu123 iancu123 un contract de vanzare cumparare intre 2 parti privind vanzarea unui imobil reprezenrand un teren, semnat la notar, in ce cpnditii se poate anula daca partile ... (vezi toată discuția)
Atacare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere delia.savin delia.savin Buna ziua mama a facut contract de VC cu clauza de intretinere pt sora mea in anul 2009 acum mama e foarte bolnava si sora NU se ocupa de ea si eu daca ... (vezi toată discuția)