avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Varianta mai sigura si mai ieftina de instrainare a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Varianta mai sigura si mai ieftina de instrainare a unui bun obtinut prin succesiune.

Dupa decesul tatalui, am dezbatut masa succesorala intre mama sora si frate, desi exista o "intelegere verbala stramoseasca" ca sora sa renunte la cota ei deoarece a primit in dar cele cuvenite, nu a renuntat s-a dezbatut masa succesorala, s-au facut intabularile, acum dupa cativa ani a revenit la sentimente mai bune si vrea sa imi restituie cota care a obtinut-o dupa succesiune. Va rog sa-mi spuneti care este modalitatea mai ieftina si mai sigura de a intra in posesia acelei cote, contract de vanzare cumparare, donatie (ea are un copil si este casatorita), partaj (ce presupune partajul, adica ce documente).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:58, 27 Septembrie 2016
Buna ziua,
Vanzarea cumpararea sau donatia.
Sora va va vinde sau va va dona bunurile pe care le crede de cuviinta.
Chestia cu intelegeri stramosesti nu exista in drept. Exista cutume dar ... nu e cazul in mosteniri.
Ce sa partajati?
Pt un partaj, ar trebui sa ii dati bani pt cota ei , daca nu ii dati bani, e donaie. Donatia poate fi atacat de sot sau copil dupa decesul ei, insa nu cred ca e cazul, nu cred ca incalca rezerva succesorala a sotului sau copilului.
Actele necesare pt partaj sunt aceleasi necesare ca si pt donatie/ vanzare. Va va pune norarul la dispozitie o lista. In principiu , actul prin care dovediti ca sunteti proprietari, extras de carte funciara, actele de identitate, certificat de atestare fiscala, actele de identitate..
Multumesc pentru raspuns. Ma gandeam la partaj voluntar, nu stiu daca este o modalitate legala, tocmai de aceea am intrebat, probabil este nevoie de o documentatie cadastrala... terenul in cauza este in copropietate cu sora, ea are 19/32 iar eu 13/32, cota in cauza este 3/32.
Perfectati un act partaj voluntar.

Cota-parte, odata individualizata, este una ideala, abstracta, matematica.

Ulterior, individualizarii cotei -parti din dreptul de proprietate, aceasta poate fi transmisa, cu titlu gratuit, sau cu titlu oneros.


Remiteti o suma de bani, cu titlu de pret, pentru a fi transferat dreptul de proprietate catre dumneavoastra.

In absenta unui pret,real, sincer si serios, actul perfectat este, in realitate, un act de donatie (perfectat cu intentia de a dona, animus donandi, actul fiind unul esentialmente gratuit ).

Donatia este supusa reductiunii, in ipoteza in care incalca rezerva succorala a mostenitorilor rezervatari.

Reductiunea este realizata prin buna invoiala, ori pe cale judiciara.







1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
colceriumari-bv a scris:

Multumesc pentru raspuns. Ma gandeam la partaj voluntar, nu stiu daca este o modalitate legala, tocmai de aceea am intrebat, probabil este nevoie de o documentatie cadastrala... terenul in cauza este in copropietate cu sora, ea are 19/32 iar eu 13/32, cota in cauza este 3/32.


Partajul presupune si plata unei sulte, ori dvs nu dati bani pe ea. Puteti face si donatie, cota e prea mica pt a fi vb de o incalcare a rezervei succesorala a mostenitorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere delia.savin delia.savin Buna ziua mama a facut contract de VC cu clauza de intretinere pt sora mea in anul 2009 acum mama e foarte bolnava si sora NU se ocupa de ea si eu daca ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere- poate fi atacat de fratii mei? catalin1977 catalin1977 Buna seara ,parintii mei mi-au facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de antretinere si uzufruct viager .Acum unul din fratii mei a venit la mine ... (vezi toată discuția)
Contestare vanzare-cumparare nicolaebalta nicolaebalta Buna ziua. Am auzit ca in cazul unei vanzari-cumparari fictive a unui apartament, adica fara a se plati in realitate pretul respectivului apartament, ... (vezi toată discuția)