avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Are sotul meu dreptul la aceasta casa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Are sotul meu dreptul la aceasta casa?

in 2 011, am cumparat un teren de casa pe numele mamei mele, eu fiind fruct viager, autorizatia de constructie fiind pe numele mamei, are dreptu sotul meu ,tin sa mentionez ca am 15 ani de casnicie si doua fete casa am ridicato inpreuna cu sotul ,si mai am si doi frati,au dreptu acestia actual nu am o relatie buna cu sotul ar avea dreptu la aceasta casa.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:38, 17 Octombrie 2012
Ati facut un contract de uzufruct cu mama dumneavoastra?
mama e propietar si eu fiica sa fruct viager
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
BIANCA_MARIO MOISE, Alte profesii
Dvs. sunteti uzufructuar, iar dreptul de uzufruct viager inseamna dreptul de folosi imobilul pe timpul vietii, asadar dreptul de proprietate apartine mamei dvs. si nimeni altcineva nu poate emite pretentii. Dvs. si fratii veti mosteni imobilul cand mama nu va mai fi.
multumesc frumos pentru raspunsurile date,mai am o nelamurire ,fetitele mele de 9 si respectiv 13 ani au si ele dreptu ,la acest imobil
Presupun că, la momentul cumpararii terenului şi la cel al construirii casei aţi avut un interes major, atît dumneavoastră cît şi soţul, ca imobilul să figureze pe numele mamei. Fie pentru ca fiscul să nu devină prea curios, fie pentru că în declaraţia de avere nu încăpea şi acest imobil, fie pentru a-l pune la adăpost de eventualii creditori.

Oricum, operaţiunea are suport legal. Se numeşte simulaţie prin interpunere de persoane.

Chiar dacă soţul dumneavoastră nu va putea dovedi simulaţia (singura probă de care el s-ar putea prevala fiind contraînscrisul care atesta că, în fapt, nu mama dumneavoastră este proprietar, ci el împreună cu dumneavoastră - cu toate că şi în acest caz ar putea invoca imposibilitatea morală de preconstituire a unui asemenea inscris intemeiata pe relatiile dintre părţi, caz în care ar fi admisibilă şi proba cu martori), el va putea să vă ceară restituirea tuturor sumelor de bani pe care vi le-a transmis pentru ca, la rîndul dumneavoastră, să o ajutaţi pe mama să cumpere terenul şi să construiască acea casă. ªi, cum prescripţia nu curge între soţi pe durata căsătoriei, ar avea oarece şanse, indiferent de data la care v-a dat acei bani.

În lipsa unor elemente concrete, toate acestea sunt simple supoziţii şi vă rog să le luaţi ca atare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca sotul are dreptu BIANCA_MARIO MOISE BIANCA_MARIO MOISE BUNA ZIUA, AM CUMPARAT IN 2011 UN TEREN DE CASA,PE NUMELE MAMEI MELE ,EA FIIND CUMPARATOARE SI EU FIICA EI FRUCT VIAGER,SUNT CASATORITA DE 14 ANI ,AM DOUA ... (vezi toată discuția)
Probleme uzufruct mihaelamoldovan mihaelamoldovan Buna ziua.Am cumparat casa de la fratele meu,cu contract de vanzare-cumparare dar am luat-o pe mama ,care locuia in casa, cu uzufruct viager.Acum mama vrea sa ... (vezi toată discuția)
Anulare vanzare-cumparare ruta2012 ruta2012 Buna ziua! Cu niste ani in urma am cumparat o casa cu teren, insa pe numele unei rude apropiate. Imobilul a fost achizitionat partial cu bani proprii, ... (vezi toată discuția)