avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... proces partaj intre fosti soti
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

proces partaj intre fosti soti

Va expun pe scurt situatia.
Unul din soti( )A in cererea de partaj solicita partajarea unui cont de economii deschis la banca in valoare de 5000 Euro.
Celalalt sot (B) in recoventionala susutine ca nu exista acel cont de economii si cere partii adverse sa faca dovada existentei acelui cont. Instanta i-a pus in vedere sotului (A) sa vina cu un extras de la banca. Sotul (A) nu a adus instantei niciun extras.(nu era nici titular nici imputernicit pe cont).
Cat trebuie sa taxeze sotul A care a solicitat intpducerea la masa partajabila a acestei sume, si cat trebuie sa taxeze sotul B?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: voinea75 , utilizator 10:47, 8 Octombrie 2012
Legea 146/1997 actualizată
Pt soțul ”A” :
Art. 2
(1)Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
d)între 5.001 lei şi 25.000 lei – 411 lei + 6% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
e)între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.611 lei + 4% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
f)între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.611 lei + 2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
g)peste 250.000 lei – 6.611 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
(11)Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi cererilor privind declararea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial, precum şi cererilor privind constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept patrimonial; cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie cererii privind declararea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea actului juridic patrimonial.
(2) În cazul contestaţiei la executarea silită şi al opoziţiei la executare, taxa se calculează la valoarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit, când acest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmărite. Taxa aferentă acestei contestaţii nu poate depăşi suma de 194 lei, indiferent de valoarea contestată.
(3)Valoarea la care se calculează taxa de timbru este cea declarată în acţiune sau în cerere. Dacă această valoare este contestată sau apreciată de instanţă ca derizorie, evaluarea se va face potrivit normelor metodologice prevăzute la art. 28 alin. (2) din prezenta lege.
Imi pare rau, dar nu am inteles nimic. Adica daca unul din soti sustine introducerea la masa partajabila a unei sume de bani care nu exista, cum taxeaza fiecare? Cel care a cerut, inteleg sa plateasca, dar celalalt sot, de ce? Se va restitui taxa de timbru? Cine trebuie sa restituie si cat anume?

Va multumesc frumos.
Fiind vorba de partaj bunuri comune, taxa este de 3% din valoarea masei partajabile
Celalat sot, ar fi putut depune intampinare, aceasta nu se taxeaza. Dar, din moment ce a depus cerere reconventionala, inseamna ca are si el pretentiile lui, deci va taxa si el.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2012
m_ella2005, utilizator
Va rog, asta stiu si eu. Altfel spus, daca sotul A cere introducerea la masa partajabila a casei poporului, sotul B trebuie sa taxeze 3%? Daca ceea ce se cere nici macar nu exista? Asta s intrebarea?

Va rog,
Se taxeaza la valoarea bunurilor specificate in cererea de chemare in judecata. Sotul B taxaeaza la valoarea bunurilor trecute in cererea reconventionala. Daca nu taxati, cererea va va fi anulata ca netimbrata.

Alte discuții în legătură

Timbrare cerere reconventionala catalinaioan81 catalinaioan81 Buna ziua, Soacra mea a deschis succesiune dupa socrul meu in instanta. In afara de imobilul care face obiectul succesiunii mai exista si doua locuri de ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru crysha crysha Cum se calculeaza taxa de timbru? De exemplu intr-un proces in care o persoana da in judecata o alta persoana pentru o suma de bani care i se cuvine. (vezi toată discuția)
Taxa de timbru florin2014 florin2014 Care este taxa de timbru pentru dezbaterea succesorala in instanta? Daca dezbaterea in instanta are loc la mai mult de 2 ani de la deces se percep taxe ... (vezi toată discuția)