avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul ingrijire copil 0-2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul ingrijire copil 0-2 ani

Buna ziua!As vrea si eu niste lamuriri cu privire la concediul pentru ingrijirea copilului. Eu am nascut pe 5 sept si nu am beneficiat de concediu medical decat de la 1 sept,pentru ca lucrez in invatamant si pana in aug. am fost in concediu de odihna.Vreau sa stiu cand imi depun dosarul la primarie, dupa 126 de zile de medical sau dupa 42? Sunt obligata sa stau 126 de zile? Daca optez pentru un an de concediu si ma intorc la serviciu la 11 luni beneficiez de stimulentul de 500 lei pana la 2 ani? Va rog sa-mi raspundeti si mie la intrebari daca puteti,pentru ca la primarie mi se spune una, la scoala alta. Multumesc. O zi buna!!
Cel mai recent răspuns: SILVIA HORVATH , Contabil 16:30, 5 Octombrie 2012
1. Daca nu va intelegeti nici cu Primaria nici cu Scoala atunci intrebati la Agentia Judeteana pentru Plasti si Inspectie Sociala cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...

3. Normele de aplicare a OUG 111/2010 spun:

Art. 8
...
(6) In situatia in care unul dintre parinti se afla in concediul de maternitate prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru cresterea copilului si indemnizatiile lunare prevazute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanta de urgenta se pot acorda doar dupa terminarea concediului de maternitate si nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului.
...

4. Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
In completarea răspunsului anterior, vă pot spune că efectuarea celor 126 de zile de concediu de maternitate este un drept al dumneavoastră și funcție de data depunerii dosarului la primărie, beneficiați de indemnizația de crestere a copilului până la 1 an sau doi funcție de opțiunea decisă de dumneavoastră.
În cazul opțiunii pentru un an, și reluarea activității înainte de împlinirea vârstei de un an de zile al copilului, beneficiați de stimulentul de inserție în sumă de 500 lei, până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului !
Sănătate !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru tata econo econo Daca mama nu lucreaza, nu realizeaza venituri, tata poate sa-si ia ccc. Daca tata vrea sa lucreze in continuare primeste vreo indemnizatie? (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil daniella85 daniella85 buna seara,daca sotul meu lucreaza de 4 ani la aceeasi firma dar cu un contract de 4 ore,se calculeaza la fel indemnizatia?sau se modifica?multumesc (vezi toată discuția)
Crestere copil-tatal ema2014 ema2014 Daca se opteaza ca tatal copilului sa merga in crestere copil se mai iau in calcul cele 42 de zile dupa nasterea copilului sau se face suspendarea cu data ... (vezi toată discuția)