avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme cu factura pentru plata apei reci si calde
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme cu factura pentru plata apei reci si calde

Avem un diferend cu firma care se ocupa de administrarea blocului in care locuiesc. Avem contoare de apa calda si rece in apartament. Desi de ani buni depunem in fiecare luna la cutia postala a Asociatiei consumul lunar, am constatat ca pe luna iulie ne-au trecut cu un asa-zis consum pe pausal - 10 mc de persoana. Iar cum noi suntem 4 persoane la intretinere, ne-au trecut 40 mc de apa rece (noi am consumat doar vreo 4...). Cifra nu reiese, asa cum s-ar crede, din diferenta dintre consumul total si cel contorizat ci este un fel de conventie facuta intre firma si administratie. Am facut cerere la Administratia blocului sa ni se ia in considerare consumul real, contorizat, si ni s-a aprobat. Dar, astazi am primit un telefon de la firma respectiva in care ni s-a explicat ca nu ni se poate aproba cererea si ca, pe scurt, trebuie sa platim acei 40 de mc, dar fara sa se faca apoi nici o regularizare. Deci, pur si simplu, din buzunarul nostru. Mai mult, ni s-a explicat ca au vorbit cu cei de la Administratie si le-au spus ca daca ne aproba cererea, diferenta de 36 mc va fi platita de toti ceilalti din bloc. Subliniez ca acesti 10 mc de persoana sunt o conventie, o cifra fixa, convenita, se pare, sa fie platita pe pausal, aparent fara o explicatie logica, legata de consumul total facturat.

Mie mi se pare aberant sa platim din buzunar 36 mc, in conditiile in care ei nu se vor regasi niciodata in consumul nostru. Ce putem face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Geo1978 , utilizator 22:05, 6 Octombrie 2012
In conditiile in care toti proprietarii din condominiu detin apometre individuale,comunica consumul la termneul stabilit impunerea de consum suplimentar la valoarea mentionata si justificata drept pausal constituie abuz din partea adminisatrtorului de imobil
Solicitati presedintelui de asociatie sa se implice concret pentru clarificarea situatiei si calcularea consumului in baza indexilor individual comunicati
Din 40 de apartamente, 3 sau 4 sunt necontorizate. Dar regula celor 10 mc se aplica si celor care au contoare dar nu comunica consumul pana la data stabilita de Asociatie. Noi l-am comunicat in timp util dar ni s-a spus ca ei nu l-au primit, sau ca poate l-am fost timis de noi dupa data stabilita. Ma gandesc ca, atat timp cat ai apometre, se poate verifica foarte simplu cat consumi, chiar daca, sa zicem, nu declari la timp. Nu ar trebui, in cel mai rau caz, sa se scada acest surplus de 36 mc din consumul pe lunile urmatoare, pana la acoperirea diferentei?
Am auzit de la mai multi proprietari ca au necazuri de acest fel. nici nu stii ce sa crezi, sau pe cine sa crezi. Acum ca dvs ati fost ”incarcat”, va inteleg, dar ce interes are firma? Vrea sa aiba scandal sau ce?
Indiferent daca as. prop. este administrata de o persoana fizica, cu contract de munca, PFA sau firma specializata, asociatia este cea care stabileste toate regulile jocului - prin contractul de administrare si nu administratorul, indiferent cine este el.
Daca dvs. vi s-a intamplat ceea ce spuneti si ca vi s-a aprobat de catre conducerea asociatiei regularizarea consumului, atunci administratorul este obligat sa se conformeze si sa nu il doara pe el capul ca diferenta de 36 mc apa vor fi redistribuiti celorlalti proprietari. Trebuie facuta regularizarea si gata, adica fara asemenea discutii.
Pe de alta parte, pentru o functionare normala a activitatii, la nivelul fiecarei as. prop. trebuie sa existe niste reguli cu privire la modul de lecturare al apometrelor (data, transmitere la as. prop., ce se intampla in cazul in care nu se prezinta indecsii de consum intr-o luna, daca sunt proprietari care au obiceiul de a uita mereu sa prezinte consumul si nr. de persoane la asociatie, cum se repartizeaza diferentele si pierderile, etc.) - precum si modul de solutionare a acestor probleme.
Daca as. prop. din care faceti parte nu are un asemenea regulament, trebuie sa-l intocmiti, eventual sa-l discutati si aproba in proxima AG a proprietarilor. Un model a unui asemenea regulament gasiti la rubrica din dreapta paginii, la Documente utile.
Deci, daca dvs. aveti aprobarea scrisa a regularizarii consumului, o prezentati la firma de administrare care este obligata sa se conformeze si sa indrepte situatia.
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
Adam Grecu, utilizator
m1rcea a scris:

Nu ar trebui, in cel mai rau caz, sa se scada acest surplus de 36 mc din consumul pe lunile urmatoare, pana la acoperirea diferentei?


Sunt multe asociatii de proprietari in cadrul carora in situatia in care nu se comunica indexul in timpul stabilit ,se inregistreaza o valoare echivalenta lunii anterioare,urmand ca la interval de 3 sau 6 luni sa se realizeze regularizari prin verificarea individuala a tuturor proprietarilor
@m1rcea

Am sa va spun cum este regulamentul asociatiei noastre deoarece banuiesc ca se aseamana cu al dv.

In fiecare luna primesc indecsii intre 1-5 ale lunii. Se mai intampla sa se depaseasca si aceasta data, trecem cu vederea.
Cei carora nu aduc citirea apometrelor le pun un consum estimat rezultat din media consumurilor declarate.
Daca aceasta estimare se intampla 3 luni la rand acesti locatari (ca e unul singur, ca sunt mai multi) platesc impreuna 30-50% din pierderea de apa, ca penalizare a neglijentei lor. Restului locatarilor, care sunt mult mai multi li se imparte in functie de cota-parte indiviza restul de 50-70% din pierderi. Procentul oscileaza intrucat nu vrem sa punem nici macar acelora "pedepsiti" sume care depasesc 200 lei.
Aceasta pierdere de apa nu se mai recupereaza ulterior, deci ramane platita.

Dar..... nu punem o cantitate fixa cum e in cazul dv., 10 mc, pentru ca nu ai de unde sa stii cat va fi aceasta pierdere in fiecare luna.

Cred ca in acest loc, regulamentul dv. are o hiba. Daca nu a ajuns formularul cu indecsi la administrator, nu trebuia sa va penalizeze imediat, ci dupa 3 luni, cu conditia ca in aceste 3 luni sa nu fi declarat deloc indecsii.
Un asemenea regulament scade pretul apei, ceea ce e incorect.
Consumul fiecarui apartament trebuie facturat cu pretul din factura si restul care ramane din acest calcul, pana la "inchiderea" facturii se imparte dupa fel si fel de criterii intre locatari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)
Tragerea la raspundere a personelor care nu declara consumurile de apa AncaIo AncaIo Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva ce masuri legale pot fi luate impotriva locatarilor care nu isi declara consumurile lunare reale a apometrelor, iar ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)