avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masina a cui este?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masina a cui este?

Buna ziua,
In cele ce urmeaza o sa supun atentiei dvs o speta si sper sa imi dati un raspuns cu privire la ceea ce ar trebui sa fac in situatia in care ma aflu.
In urma cu cateva zile am cumparat de la o soc. com. un autoturism fapt pentru care mi-a fost eliberata factura si chitanta pentru banii pe care i-am platit. In plus patronul mi-a inmanat carte de identitate a masinii in original, rovigneta si alte acte in legatura cu masina (toate in original). Patronul societatii este turc din Turcia si mai avea cateva zile de valabilitate a vizei cu care se afla pe teritoriul Romaniei. Deoarece il cunosteam, am fost de acord sa ii mai las masina cateva zile sa circule cu ea fapt pentru care talonul masinii si asigurarea au ramas la el.
Acum am aflat ca a doua zi dupa ce mi-a vandut mie masina el a mers la un camatar de la care a luat 1500 euro cu imprumut si impreuna cu acesta au mers la norat sa faca un contract de imprumut cu garantie masina.. Deoarece nici un notar din oras nu a acceptat sa intocmeasca un astfel de document pana la urma au facut un contract de vanzare cumparare. In fata notarului care a incheiat acest act turcul s-a prezentat ca asociat unic si administrator al societatii in patrimoniul careia se afla masina, fapt neadevarat deoarece el mai avea inca un asociat. De asemenea el i-a spus camatarului ca a pierdut cartea de identitate a masinii.
Acum eu am aflat toate astea, turcul a plecat in Turcia pentru ca nu mai are viza, am luat legatura cu camatarul incercand sa ii spun ca eu am cumpart masina primul, dar acesta nici nu vrea sa auda si sa stea de vorba cu mine. El spune ca are act de vanzare cumparare si ca as face bine sa ii aduc cartea de identitate a masinii si celelalte acte pe care le mai am eu pentru masina. Mai nou a pus afis pe masina pentru vanzare dar stiu cu certitudine ca nu a inmatriculat-o pe numele lui sau sa fi cerut eliberarea unei noi carti de identitate a masinii..
Spuneti-mi si mie ce pot sa fac acum? Masina a cui este? Cui sa ma adresez eu ca sa nu pierd banii?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care le-as putea primi!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:09, 6 Octombrie 2012
Aveti introdus pe rolul fiscal autoturismul?
Buna ziua ,

Contractul de vânzare cumpărare al unui autoturism nu trebuie incheiat in forma autentica, astfel incat contractul dumneavoastră este unul valabil. Desi formalitatile de radiere, si respectiv de înmatriculare a autoturismului nu au fost perfectate, transferul dreptului de proprietate s-a facut in momentul încheierii contractului si a achitării pretului.
Din punct de vedere juridic, o varianta ar fi sa introduceţi o cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu cel de-al doilea cumpărător, si actual posesor al bunului, spre a fi obligat sa va remita autoturismul, in considerarea dovezilor pe care le veti face precum ca sunteti adevăratul proprietar (puteti chiar cere despăgubiri pentru lipsa de folosinţa a bunului), iar impotriva turcului, aveti la indemana posibilitatea formulării unei plângeri penale, pe calea careia sa solicitaţi organelor de cercetare penală sa fie tras la raspundere sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune ( art. 215 C.pen.), si fals in declaraţii (art. 292 c.pen.)., demers in cadrul caruia, desigur, va veti constitui parte civilă.
Multumesc pentru raspuns. Pana se solutioneaza procesul civil masina poate fi vanduta de cel in posesia caruia se afla, in speta a camatarului. In ceea ce priveste plangerea penala Romania are conventie cu Turcia pentru extradare? Ca acum turcul nu mai are vizza pentru Romania si nici nu cred ca va mai solicita una.
Daca merg direct la politie si declar masina furata pur si simplu si ei o gasesc si o ridica nu credeti ca ar fi mai simplu? Cum ma sfatuiti?
Actiune in revendicare mobiliara sau plangere la politie. Prima costa mai mult, dar dvs. aveti controlul asupra procedurilor. La a doua, cand politia se va ocupa de lucrare o sa va recuperati eventual masina, ca sa nu mai vorbim de faptul ca din moment ce va fi declarata furata va dura pana se va clarifica situatia, veti trece RAR-ul cu ea etc.
Cum ar veni mai repede si cu bani sau mai incolo si mai ieftin.
Pentru a ava asigura siguranta bunului legal achizitionat se impune sa contactati SPR local,detaliati situatia si precizati concret unde este depozitat autoturismul
Astfel in baza contractului de vanzare cumparare probati legala achizitie autoturism
Oricum avand in vedere ca exista incheiate mai multe contracte de vanzare cumparare,se va ajunge la solutuonare prin instanta de judecata
Este suspecta a doua vanzare autoturism in conditiile de lipsa cerificat fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce șanse am? Noni1977 Noni1977 In 2016 am luat împrumut de la cineva 7500lei si mi-a cerut ca si gaj sa facem act de vanzare-cumpărare pe masina mea si cartea de identitate a ... (vezi toată discuția)
Propietar masina ce nu este trecut in cartea de identitate a masinii Adrian63 Adrian63 Este posibil sa achizitionez o masina ce este la cineva ce nu este trecut in cartea de identitate a masinii? Persoana respectiva (vanzatorul) mi-a sugerat sa ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare autoturism versus certificat de la circumscriptia fiscaladin care sa rezulte proprietarul autorurism utiliyator utiliyator Buna ziua Va rog , cum pot demonstra faptul ca sunt proprietarul unui autoturism? Cu contractul de vanzare incheiat pe numele meu sau cu certificatul de la ... (vezi toată discuția)