avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Neimpozitarea programatorilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Neimpozitarea programatorilor

Am inregistrat un PFA avand codul CAEN 6201 (Activitati de realizare a soft-ului la comanda...) . As dori sa aflu cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de art. 55 alin. 4, lit. l din CF 2012, anume, nu sunt impozabile "veniturile din salarii, ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator..."
Cel mai recent răspuns: neculaoctav , utilizator 19:12, 29 Noiembrie 2013
Acel articol se refera la veniturile din salarii iar nu la venituri din activitati independente.
Cam asta am inteles si eu. Deci se face o ... discriminare dupa maniera in care este executata o prestatie? Practic, fie ca sunt PFA pe 6201, fie ca sunt angajat ca programator ... fac exact acelasi lucru: scriu software. De ce nu pot beneficia de aceasta scutire? Sincer sa fiu, a fost unul din motivele pentru care m-am intors in Romania (e drept, un motiv foarte mic, dar totusi). Da, stiu, nu-mi reprosati ca nu m-am documentat inainte. M-am documentat, dar nu am prevazut ca o firma va dori sa ma angajeze ca PFA...
Pentru o societate este mult mai convenabil sa isi desfasoare activitatea cu P.F.A. programatori deoarece scapa de corvoada obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale. Activitatea cu PFA-ul se va desfasura in temeiul unui contract de prestari servicii, PFA-ul fiind cel care are de indeplinit obligatiile declarative pentru veniturile realizate.
Da, n-am treaba cu ce e mai convenabil pentru o societate. Am intrebare de ce la plata impozitului pe venit se face discriminarea intre "angajat ca programator" si PFA pe cod CAEN 6201. Ciudatenie strict romaneasca.
Programatorul P.F.A. este considerat agent economic iar nu salariat. Din acest punct de vedere sunteti asimilat mai degraba unei S.R.L. decat unui salariat.

Alte discuții în legătură

Contributii platite de titularul unei p.f.a. mihaidumitrescu mihaidumitrescu Daca realizez venituri din profesii liberale, dar sunt si angajat cu contract de munca pe o perioada nedetreminata la un SRL, unde am asigurare si firma ... (vezi toată discuția)
Auditor energetic pentru cladiri - pfa sau profesie liberala stefansn stefansn Buna ziua, Sunt auditor energetic pentru cladiri atestat de Ministerul Dezvolatarii si sunt inregistrat la RC ca PFA cu codul CAEN 7112. Pot desfasura ... (vezi toată discuția)
Scenariu intreprindere individuala antispam antispam Buna ziua. Imi puteti, va rog spune, daca urmatorul scenariu este plauzibil si legal dpdv contabil: - urmeaza sa desfasor o activitate de tipul ... (vezi toată discuția)