avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se desfasoara procesul in cazul recunoasterii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se desfasoara procesul in cazul recunoasterii vinovatiei -art. 320 ind.1 c.proc.pen. ?

In cazul in care merg pe recunoasterea vinovatiei, art. 320,1, Cpp, cum se va desfasura in continuare procesul meu penal ?
pai depinde in ce faza a procesului esti.judecata in forma simplificata (pe 320 ind 1) poate avea loc doar pana la citirea actului de sesizare si doar pe probele administrate in cursul urmaririi penale.iti recunosti vinovatia,beneficiezi de o reducere cu o treime a pedepsei si judecata probabil se termina la 2 termene.
1.Veti fi audiat de catre instanta, veti declara ca intelegeti sa recunoasteti fapta sau faptele asa cum au fost retinute in actul de sesizare al instantei ( rechizitoriu), ca va insusiti probele administrate in faza de urmarire penala si ca nu propuneti alte probe.
Aveti posibilitatea sa propuneti probe in circumstantiere- inscrisuri, pe care le veti administra la acelasi termen de judecata.

2.In latura civila , in situatia in care se impune administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia si instanta va pronunta hotararea numai in latura penala.

3.In latura penala, instanta va pronunta condamnarea dvs., urmand sa beneficiati de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa in cazul infractiunilor pedepsite cu inchisoarea ( nu a pedepsei) sau cu 1/4 a limitelor de pedeapsa in cazul pedepselor cu amenda.

4.Nu se poate uza de aceasta procedura in situatia in care actiunea penala vizeaza o infractiune care are ca pedeapsa detentia pe viata.

multumesc
Pentru a beneficia la maximum de efectele recunoasterii vinovatiei in baza art 320 ind 1 CPP este recomandabil sa va expuneti foarte bine in declaratie apararile date in faza de urmarire penala deoarece instanta nu va lasa sa declarati decat scurt de tot ca recunoasteti faptele din rechizitoriu si ca regretati comiterea faptei.
Desi mie nu imi pare corect din punct de vedere legal in aceasta procedura nu este deloc indicat ca avocatul sa enerveze instanta si trebuie luate masuri de precautie anterior judecatii, adica anterior de a se sesiza instanta de judecata.

Din acest motiv, dupa parerea mea, este foarte important sa aveti sustinerea unui avocat angajat care sa va ajute in sensul de a se consemna si apararile circumstantiale in sensul de a se consemna in declaratia data in faza de urmarire penala.
In general, politistul anchetator si procurorul spun la inculpati ca vor declara ceea ce vor in fata instantei si refuza consemnarea unor mentiuni circumstantiale daca nu exista avocat care sa puna piciorul in prag si sa le explice concret ca sa inteleaga anumite aspecte importante.
De regula, organul de urmarire penala si instanta nu prea vor sa consemneze decat ceea ce ii intereseaza in acuzare, ignorand adesea apararea facuta de inculpat de unul singur si din acest motiv rolul avocatului este extrem de favorabil acuzatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare art 320 ind 1 cod proc penala ralucagogiltan ralucagogiltan ce concluzii poate sa puna partea vatamata constituita parte civila in situatia in care inculpatul, desi in cursul urmaririi penale nu a recunoscut faptele, ... (vezi toată discuția)
Art. 320 indice 1 georgeaboaice georgeaboaice Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei in fata instantei de judecata- art.320 ind.1 c.pr.pen. picika picika daca in faza urmaririi penale nu recunosc o fapta numai in fata judecatorului atunci beneficiez de art 320 ind 1? (vezi toată discuția)