Am inteles de la cineva, ca daca vine cu martori si spune ca, in momentul in care eu am cumparat imobilul, eram intr-o relatie de aprox 7ani si ca a contribuit si ea la cumpararea imobilului, poate sa ceara cota parte.Mentionez faptul ca vanzarea s-a facut cu suma de 1000lei deoarece era intre mine si parintii mei.
Este inadmisibil sa va ceara o cota parte a imobilului din punctul meu de vedere.
In primul rand, atat timp cat in contract figurati doar dvs. ca si cumparator, nu se poate vorbi de ea ca si coproprietara intrucat orice tranzactie (vanzare-cumparare, donatie) de bunuri imobile trebuie sa fie facuta prin act autentic, conditia aceasta trebuind indeplinita inclusiv pentru o persoana care doreste sa il cumpere in comun cu cineva pentru a deveni coproprietar, iar aceasta conditie nu este indeplinita de sotia dvs.
In al doilea rand, daca la momentul vanzarii-cumpararii nu erati casatoriti, avand in vedere ca pe vremea aceea era in vigoare codul civil vechi care nu reglementa asa-numita comunitate de bunuri intre concubini, nu se poate pune problema prezumarii sau admisibilitatii regimului comun de bunuri intre voi si, prin urmare, proba cu martori nu este admisibila, nici concludenta, utila sau pertinenta in cauza.
In al doilea rand chiar daca s-ar avea in vedere o ipotetica situatie de contributie a ei la plata imobilului, cel mult ar putea sa spunem sa va ceara datoria, adica creanta inapoi si nicidecum cota parte din imobilul respectiv, intrucat potrivit contractului de vanzare-cumparare numai dvs. ati fost cumparatorul, iar ea doar v-a imprumutat cu niste bani. In acest caz se pune problema prescrierii actiunii de a se mai cere inapoi restituirea creantei, termenul fiind de 3 ani de la data imprumutarii banilor.
Singura situatie ipotetica in care sa fie ea coproprietara este aceea ca respectivul contract de vanzare-cumparare sa fie afectat/lovit de o cauza de nulitate, adica in realitate contractul sa fi fost incheiat intre parintii dvs. pe de o parte, si voi amandoi, in calitate de cumparatori, pe de alta parte, DAR notarul sa fi incheiat din greseala sau voit numai pe numele dvs. iar ea sa fi fost omisa a fi inscrisa in contract dintr-o imprejurare mai presus de vointa ei sau a notarului, ceea ce ar fi mai putin plauzibil. In acest caz, nulitatea nu se prezuma ci trebuie dovedita cu probe in instanta printr-o actiune in constatarea nulitatii contractului.
Succes in protejarea drepturilor!
Este un bun comun deoarece contractul de vanzare/cumparare(nota bene: indiferent de suma!) s-a facut in timpul casatoriei.Imi pare rau,dar va trebui sa ajungeti la o intelegere,sau va poate reclama si castiga jumatate din imobil.Nu va imbatati cu apa rece ca puteti castiga,nu este posibil.