avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mama studenta - indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mama studenta - indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua! Numele meu este Mihaela si sunt insarcinata in 12 saptamani (3 luni). Momentan nu lucrez, insa sunt studenta la zi, forma de invatamant cu taxa , anul II, in cadrul Universitatii "George Bacovia" din Bacau, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, domeniul Administrarea afacerilor, specializarea Economia comertului, turismului si serviciilor. La sfarsitul lunii aprilie 2013 urmeaza sa nasc. Intrebarea mea ar fi daca beneficiez de indemnizatie de crestere copil? Trebuie sa platesc CASS pentru a putea fi asigurata pe timpul spitalizarii in momentul nasterii? Am uitat sa mentionez ca am 29 de ani. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: mmony , utilizator 19:33, 28 Octombrie 2012
1. Din Legea 96/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.

2. Beneficiati de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului universitar intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale.
buna! ma numesc monica am si eu o intrebare daca puteti sa ma ajutati! sunt insarcinata , acuma am 18 saptamani,, eu m-am inscris la scoala postliceala de stat fara sa stiu de sarcina.. am aflat acum cate-va saptamani,.,, am platit prima transa..iar dupa aia am vrut sa ma retrag dar prietenii..sotul,,familia m-au sustinut si mi-au spus k e mai bine sa nu ma retrag deoarece e posibil sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului... dar asta nu e sigur,,, va rog sa imi spuneti daca stiti k as vrea sa stiu daca sa ma retrag s-au nu de la scoala... va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somer indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Asa ca faceti socoteala pornind de la data prezumata a nasterii copilului si dati inapoi 12 luni (inclusiv luna in care se naste copilul) si vedeti daca va incadrati.
- Daca sunteti acum in anul I al scolii postliceale si presupunand ca veti naste in martie 2013 inseamna ca mai trebuie sa vadeti ce statut aveati in perioada aprilie 2012 - martie 2013.
- Daca din septembrie 2012 sunteti eleva la postliceala la zi ramane sa spuneti ce statut aveati in perioada aprilie - august 2012 si va spun daca beneficiati sau nu de indemnizatie pentru CCC.

3. Puteti sa intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

da...am inteles raspunsul dumneavoastra!
eu in 2011 am terminat liceul dupa care m-am casatorit, am avut parte de o vacanta din aug 2011-iunie2012 si in august 2012 m0am inscris la postliceala. Deci intre lunile aprilie-august 2012 nu am avut parte de studii din pacate!
Din toate astea rezulta k nu as avea parte la indemnizatia pentru CCC nu?
Daca in acea perioada nu ati avut nici un fel de venit dintr-o activitate profesionala si nici o perioada asimilata acestor venituri nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pentru eleva la postliceala lauramateescu lauramateescu Buna ziua, sunt insarcinata in 39 saptamani, am 25 ani si sunt eleva la postliceala la cursuri de zi, scoala de stat. Data probabila a nasterii este 28 iunie ... (vezi toată discuția)
Acordare idemnizatie de crestere copil Alexandra1910 Alexandra1910 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Pe data de 22 august 2012 m-am angajat, iar in luna septembrie am ramas insarcinata. Pot beneficia de indemnizatia de crestere ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului a1exandra87 a1exandra87 Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine cu niste informatii. Am lucrat 5 luni(din 1aprilie 2013- 1septembrie 2013) acum cateva zile am aflat ca sunt ... (vezi toată discuția)