Buna ziua!
As dori sa ma lamuriti si pe mine cu niste informatii.
Am lucrat 5 luni(din 1aprilie 2013- 1septembrie 2013) acum cateva zile am aflat ca sunt insarcinata.
Ce as putea face ca sa pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?
1. Era bine daca spuneati si care este data prezumata a nasterii copilului.
2. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.)
3. Daca veti naste cel mai devreme in martie 2014 veti putea sigur beneficia de indemnziatie pentru CCC.
4. Daca veti naste mai devreme de martie 2014 spuneti ce statut aveati inainte de luna aprilie 2013.
inainte de 1 aprilie am fost somera dupa terminarea studiilor in perioada 1 octombrie 2012- 28 martie 2013
Ar trebui sa nasc in jurul datei de 3 iunie 2014
As putea sa imi platesc la casa de asigurari de sanatate din 1 septembrie pana in luna in care nasc si sa pot benefia de indemnizatie?
Mentionez k momentan nu mai lucrez de pe 1 septembrie
1. Daca veti naste in iunie 2014, cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt iulie 2013 - iunie 2014.
2. Din aceste 12 luni dvs. aveti venituri profesionale (salariu) numai in iulie si august, adica numai 2 luni.
3. Plata contributiilor sociale nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
4. In aceasta situatie veti putea beneficia numai de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana implineste copilul 18 ani.
5. - Dar, tatal copilului, daca indeplineste conditiile cu cele 12 luni, poate beneficia el de CCC sau de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, incepand cu data nasterii copilului si pana va implini acesta 2 ani.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.