avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate si CCC

Buna ziua!Am si eu o intrebare.Am aflat de curand ca sunt insarcinata si nu ma asteptam la acest lucru deoarece m-am angajat de curand si s-ar putea sa nu pot beneficia de concediul de maternitate.Am terminat facultatea anul trecut,iar apoi am luat somaj timp de 6 luni pana in luna aprilie,iar apoi am avut o perioada de 3 fara sa lucrez.M-am angajat in luna iulie si as dori si eu sa stiu daca se pot adauga cele 6 luni de somaj la cele pe care le voi lucra pana voi naste ca sa pot acumula 12 luni de cotizatie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:34, 2 Octombrie 2014
1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) veti beneficia daca in ultimele 12 uni aveti cel putin o luna lucrata inainte de luna in care intrati in concediu de maternitate.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Plata cotributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Era bine daca spuneati data prezumata a nasterii copilului.
- Daca v-ati angajat in iulie 2014 atunci veti beneficia de indemnizatie pentru CCC daca veti naste cel mai devreme in iunie 2015.

o sa nasc in mai.Deci cred ca nu o sa pot beneficia de maternitate
1. Daca veti naste in luna mai 2015 cele 12 luni vor fi iunie 2014 - mai 2015.

2. - Se pare ca luna iunie va incurca in a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Ce statut ati avut in inuie 2015?

3. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci el poate opta pentru a intra in CCC sau pentru a beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copiul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa (daca este salariat) iar statul ii mai da 500 lei lunar.
din aprilie pana in iulie am stat acasa.si apoi m-am angajat.in aprilie am terminat somajul.am acea pauza de 3 luni.Dar daca sotul meu ia CCC,eu mai pot beneficia de cele 126 de zile in care pot sta acasa dupa nastere?
1. Daca la data cand solicitati concediul de maternitate (126 de zile) aveti cel putin o luna lucrata in ultimele 12 luni atunci veti beneficia de conecdiul de maternitate si indemnizatia aferenta.

2. In acest caz sotul poate beneficia de CCC sau de stimulentul de insertie dupa ce terminati cele 126 de zile de concediu de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil? elenadoina1988 elenadoina1988 Buna ziua.O intrebare as avea si eu. Mi-am schimbat locul de munca recent. Anterior am lucrat 2 ani iar intre fostul loc de munca si actualul este o pauza de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dan0007 dan0007 Buna ziua, Am o serie de intrebari referitoare la modul in care se poate imparti concediul de crestere a copilului intre parinti. -In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, zanionel zanionel Am absovit facultatea acum 2 ani am obtinut si licenta dar nu am gasit loc de munca,acum sunt gravida in luna a 3-a ,ce as putea face atunci cand am sa nasc ... (vezi toată discuția)