avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua,
Am o serie de intrebari referitoare la modul in care se poate imparti concediul de crestere a copilului intre parinti.
-In cazul in care viitoarea mama a lucrat doar 7 luni (din Octombrie pana in Aprilie, urmand ca in luna Mai sa nasca) are dreptul la concediul platit de crestere a copilului? (Din cate am inteles, conform legii, ar avea dreptul doar daca ar fi lucrat 12 luni anterioare datei nasterii).
In acest caz, poate sa beneficieze de concediu prenatal si postnatal (cele 126 de zile) platite iar dupa terminarea acestor zile sa intre tatal copilului in concediu (platit) de cresterea copilului?
Care este legea careia ma supun?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:46, 13 Martie 2014
1. Este vorba de:
- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor;
- OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

2. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca persoana care le solicita sa aiba, in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Daca nasterea are loc in luna mai 2014 cele 12 luni eligibile sunt iunie 2013 - mai 2014.
- Spuneti ce statut a avut mama copilului in fiecare din lunile iunie - septembrie 2013, poate s-a aflat intr-una din situatiile asimilate care ii permit sa beneficieze de indemnizatie pentru CCC.

4. Mama poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca are venituri din salarii cel putin o luna inainte de luna in care intra in concediul de maternitate.

5. - Dvs., tatal copilului, puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC (daca indepliniti conditiile de la pct.2) dupa ce se termina concediul de maternitate al mamei dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Daca nu vreti sa intrati in CCC puteti beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani (adic primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai de 500 lei lunar).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am vreo sansa sa beneficiez de concediu prenatal ? diana192 diana192 buna ziua,am lucrat cu carte de munca din 01. 01 .2013 pana in 10.07.2013.iar dupa aceea am fost in concediu fara plata pana in data de 02.10.2013.din data de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, crestere a copilului NAndreeaM NAndreeaM Buna ziua! Sunt profesor titular din 2009, dar momentan in concediu fara plata pana la 31august 2013 . Sunt insarcinata in 2 luni si as vrea sa stiu daca am ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si ccc Camelia-G Camelia-G Buna ziua!Am si eu o intrebare.Am aflat de curand ca sunt insarcinata si nu ma asteptam la acest lucru deoarece m-am angajat de curand si s-ar putea sa nu pot ... (vezi toată discuția)