avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot beneficia de indemnizatie pentru concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil?

Buna ziua.O intrebare as avea si eu. Mi-am schimbat locul de munca recent.
Anterior am lucrat 2 ani iar intre fostul loc de munca si actualul este o pauza de 2 luni. Recent am aflat ca sunt insarcinata, intrebarea mea este daca beneficiez sau nu de indemnizatie sau daca mi-as putea plati contributiile la stat si pe ce perioada, pe cele doua luni de pauza sau pe celelalte luni pana la completarea a celor 12 luni la noul loc de munca?Astept cu nerabdare raspunsul dvs deoarece nu stiu ce sa fac. Multumesc
Cel mai recent răspuns: elenadoina1988 , utilizator 09:09, 16 Iulie 2015
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale concediu de maternitate etc.).

2. Plata contributiilor la stat nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.

3. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si care este perioada in care nu ati lucrat, intre cele doua locuri de munca.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Data prezumata a nasterii ar fi aprilie 2016 iar cele doua luni de pauza sunt 20 aprilie 2015 - 22 iunie 2015 data la care am semnat ctr de munca actual.
Sau tatal poate beneficia de niste banuti in plus? Ideea este ca nu ne-am descurca cu un salariu si as vrea sa stiu ce pot face, daca pot face ceva.Multumesc
1. - Daca luna nasterii este aprilie atunci cele 12 luni eligibile sunt mai 2015 - aprilie 2016.
- Dvs. aveti neacoperita luna mai 2015 situatie in care nu puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (aceleasi de mai sus) atunci el poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara a mai intre in CCC) de 500 lei lunar.
- Adica va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.

3. Stimulentul de insertie se acorda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care se termina concediul de maternitate al mamei (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si numai pe perioada cat tatal are venituri din salariu.

4. Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie o procurati de la Primarie unde veti si depune apoi actele.

Va multumesc mult pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate si ccc Camelia-G Camelia-G Buna ziua!Am si eu o intrebare.Am aflat de curand ca sunt insarcinata si nu ma asteptam la acest lucru deoarece m-am angajat de curand si s-ar putea sa nu pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil roxanagabriela12 roxanagabriela12 Buna ziua!Imi cer scuze pt deranj...am si eu o nelamurire si poate ma puteti ajuta dvs.Eu sunt insarcinata in 5 luni aproape si nu lucrez dinainte sa aflu ca ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie pentru tata anamaria982 anamaria982 daca sotul meu lucreaza de 6 luni la stat cu contract pe perioada 3 ani are dreptul sa primeasca stimulent de insertie sau ccc pentru copil daca eu nu am loc ... (vezi toată discuția)