avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua
Sotia mea a terminat in luna iulie a anului 2013, cursurile de zi a unei forme de invatamant superior. In toamna aceluiasi an, a inceput cursurile la zi a unei scoli postliceale cu durata de 3 ani, cursuri pe care le urmeaza si in prezent fiind la finalulul primului an.
Acum este insarcinata urmand sa nasca in perioada februarie - martie a anului viitor.
In aceste conditii va beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
s.stefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:35, 4 Iulie 2014
1. Beneficiaza de indemnizatie pentru concediu cerstere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale facultatii si ale scolii postliceale.

2. Daca va naste in martie 2015 cele 12 luni eligibile sunt aprilie 2014 - martie 2013.

3. - Nu ati spus luna in care a absolvit facultatea si luna in care a inceput scoala postliceala.
- Daca intre acestea este o perioada de cel putin o luna intreaga de intrerupere atunci nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Daca insa dupa absolvirea facultatii s-a inregistrat la Agentia de Somaj in vederea primirii indemnizatiei de somaj atunci acea perioada este eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. - Daca dvs., ca tata al copilului, indepliniti conditiile atunci veti putea dvs. sa benedficiati de CCC si indemnizatia aferenta.
- Sau, daca sunteti salariat, puteti solicita direct (fara a intra in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani (adica veti primi salariu pentru activitatea depusa iar statul va mai da 500 lei lunar).


Va multumesc pentru raspuns insa rascolind pe aici am gasit o speta asemanatoare si un raspuns al unui coleg al dvs.:
,,Data post: Vineri, 14 Iunie 2013, 13:01
1. Cursurile postliceale fac parte din cursurile preuniversitare si veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) veti urma cursurile de zi ale scolii postliceale.

2. Nu veti putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar veti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

3. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC indiferent daca dupa data nasterii copilului veti mai urma sau nu cursurile. "
Va rog sa-mi spuneti si parerea dvs.!
Va multumesc.
Raspunsurile sunt corecte dar nu toate au legatura cu cazul prezentat de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil luminit83 luminit83 Buna ziua , sunt Luminita am 29 de ani de cu curand am aflat ca sunt insarcinata . Am absolvit o facultate de stat la buget 4 ani acum sunt in ultimul an la o ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie de crestere a copilului in varsta de pana la doi ani Oana_Pascu Oana_Pascu Buna ziua, Va rog sa ma indrumati in urmatoarea problema: o ruda, insarcinata in 3 luni, DPN februarie 2017, nu indeplineste in momentul de fata conditiile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pentru eleva la postliceala lauramateescu lauramateescu Buna ziua, sunt insarcinata in 39 saptamani, am 25 ani si sunt eleva la postliceala la cursuri de zi, scoala de stat. Data probabila a nasterii este 28 iunie ... (vezi toată discuția)