Va rog sa ma indrumati in urmatoarea problema: o ruda, insarcinata in 3 luni, DPN februarie 2017, nu indeplineste in momentul de fata conditiile necesare beneficierii de indemnizatie de crestere a copilului. Incerc totusi sa o ajut. Situatia se prezinta astfel:
- o cunostinta, intreprinzator privat, este dispus sa ii incheie contract de munca pe perioada determinata in intervalul 01.09.2016 - 28.02.2017 (6 luni), timp partial in principiu (4h/zi), dar cred ca ar fi de acord sa ii incheie si cu nosrma intreaga
-incepand cu data de 01.09.2015 ruda mea, absolventa de facultate in anul 2013, s-a inscris la cursurile unei post-liceale sanitare particulare, dar acreditata de catre Ministerul Invatamantului, pe care insa nu le-a urmat propriu-zis. Totusi, dat fiind faptul ca a achitat taxa anuala de scolarizare, figureaza ca inmatriculata la 31.08.2016. Este insa posibil sa fie exmatriculata incepand cu 01.09.2016.
In aceste conditii, credeti ca poate beneficia de indemnizatie?
Va multumesc anticipat si apreciez eventuale sugestii pe care mi le puteti face.
1. Daca va naste in februarie 2017 cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), din care se aleg cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt: martie 2015 - februarie 2017.
2. Poate beneficia de indemnizatie pentru CCC si daca are un contract individual de munca (CIM) cu timp partial.
3.- Daca primeste adeverinta de la scoala postliceala ca a urmat cursurile de zi, fara intrerupere, atunci va beneficia de indemnizatie pentru CCC in calitate de eleva a scolii postliceale.
- Daca nu i se va elibera o asemenea adeverinta atunci se vor avea in vedere cele 6 luni cu CIM, dar ii mai mlipsesc 6 luni.
- Ce statut a avut in cele 6 luni anterioare datei de 1 septembrie 2016?
In perioada anterioara datei de 01.09.2016 nu a avut niciun statut pe piata muncii. A refuzat sa isi gaseasca un loc de munca, singurele activitati prestate fiind perioade de "proba" neoficiale (deci fara contract) la un fast-food si un restaurant. Durata acestor activitati nu a depasit insa o saptamana. De asemenea, a refuzat inscrierea la AJOFM, deci nu a avut nici statutul de somer. Oficial, anterior septembrie 2016, ar fi trebuit sa detina calitatea de eleva a respectivei scoli postliceale, insa nu a frecventat propriu-zis cursurile, nu s-a prezentat la examinari, ci doar a platit taxa de scolarizare.
Mentionez totusi ca detine un PFA a carui activitate este suspendata din anul 2014.
Va rog insa sa imi dati mai multe detalii referitoare la varianta legata de scoala postliceala. Prin afirmatia ca "a urmat cursurile de zi, fara intrerupere" se intelege atat ca a fost inmatriculata pe parcursul anului scoalar 2015-2016, cat si ca trebuie sa fie inmatriculata in continuare pana la data prezumtiva a nasterii? Sau exista posibilitatea de a se lua in calcul statutul de elev in perioada septembrie 2015 - iunie 2016 (10 luni, durata anului scolar), iar in caz de exmatriculare incepand cu 01.09.2016, sa se completeze cele 12 luni eligibile cu CIM?
1. Daca nu suspenda activitatea de PFA ar fi putut beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece erau eligibile si perioadele in care nu avea venit sau acesta era pe minus.
2. - V-am precizat ca depinde ce scrie in adeverinta eliberata de scoala.
- Daca scrie ca a frecventat cursurile, fara intrerupere (adica nu a abandonat scoala) atunci perioada respectiva este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. La cele 6 luni de CIM se adauga si 6 luni ca eleva la zi si va putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
4. Daca in adeverinta scrie ca a frecventa cursurile fara intrerupere cele 12 luni din primul an nu mai este nevoie de CIM deoarece cele 12 luni de scoala sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (in cele 12 luni intra si vacantele scolare).
5. - Nu este obligatoriu ca la data nasterii copilului sa fie sub un CIM sau eleva la zi.
- Indemnizatia pentru CCC se acorda daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului are 12 luni venituri din salarii sau activitati independente sau perioade asimilate (cum ar fi frecventarea cursurilor de zi ale unei forme de invatamant).