Buna ziua! Situatia este in felul urmator: am o firma a carei activitate am suspendat-o in 2010. La momentul suspendarii aveam debite catre alte 3 societati comerciale.
Eu comercializam produsele lor dar acestia au hotarat sa nu mai vanda in tara preferand sa exporte. Pentru ca ne cunosteam si de-a lungul vremii au avut de castigat de pe urma activitatii firmei mele au fost de acord sa nu le mai achit ultimele facturi (nici nu aveam de unde). Dar intelegerea a fost doar verbala fara vreun document scris. Fara produsele lor, activitatea firmei mele nu mai avea sens. Am tot sperat sa se indrepte lucrurile si sa vanda din nou in tara dar nu s-a mai intamplat.
Una dintre firme a intrat insa in faliment si lichidatorul judiciar mi-a trimis citatie cu somatie de plata pentru debitele avute la societatea respectiva.
Ce trebuie sa fac? Tinand cont ca de 2 ani firma nu mai presteaza nici o activitate, avand debite la alte 2 societati. Nu intrevad nici o posibilitate de a-mi relua activitatea. Mentionez ca nu am datorii la bugetul de stat.
Multumesc
Pasii pe care ii aveti de facut in mod concret nu pot fi determinati decat prin raportare la situatia concreta a debitului datorat firmei intrate in procedura.
Bunaoara, una din solutii, ar fi aceea de a invoca prescriptia, daca scadenta debitului dvs. e mai mare de trei ani.
Sigur, trebuie analizat si tipul de contract pe care l-ati semnat cu societatea respectiva prin prisma obligatiilor pe care le genera in sarcina societatii dvs., eventuale acte de intrerupere a cursului, etc ...
Altfel, in ipoteza in care veti obligat sa platiti suma de bani prin hotarare judecatoreasca, nu ar fi exclus sa fiti executat, solicitata deschiderea procedurii pentru firma dvs, e.t.c...
E bine sa luati legatura cu un practician in insolventa sau un avocat.
Suma datorata firmei intrate in faliment nu e foarte mare (1178 lei din oct. 2010) si nu am nici un contract. La vremea aceea imi propusesem sa ajung la zero cu datoriile catre aceasta firma. Celorlate firme le datorez: uneia aproximativ 25000 lei si celeilalte 3000 lei. Doar cu cea la care am datorie mare am un contract de furnizare. Dar somatia asta ma determina sa iau o hotarare cu firma mea, sa nu mai las situatia in coada de peste-e clar, nu mai fac eu afaceri in situatia data.
Patrimoniul firmei este minuscul si format din cateva chestii consumabile (bune de casat).
Daca nu mai puteti plati si va aflati intr-o stare de insolventa, adresati si d-voastra o cerere tribunalului cu privire la aceasta urmand procedura declarata de legea 85/2006 si asta e, inchideti firma cu alte cuvinte.
Am sunat 2 avocati pe care-i cunosc. Am primit 2 pareri foarte diferite. Unul mi-a spus ca mai bine platesc debitul si apoi cer insolventa/falimentul dar mi-a vorbit de niste costuri destul de mari.
Celalt mi-a spus ca pentru a achita debitul ar trebui sa redeschid firma si nu ma poate obliga nimeni sa o fac iar debitul fiind mic s-o las in coada de peste! Mi-a zis sa merg la proces si sa spun judecatorului situatia.
Problema e ca nu o duc grozav cu banii si tare mi-as dori sa aiba al doilea dreptate.
Dar am uitat sa adaug un element foarte important. Eu sunt doar administrator. Sotia mea are 1/3 din societate, 1/3 are un tip de care nu mai stiu si 1/3 o societate care are suspendata activitatea dar care unul dintre actionari este patronul societatii la care am debitul acela de 25000 lei. Incurcata treaba, nu?
Lamuriti-ma si pe mine cum sta treaba ca specialistii m-au facut KO!
Cum sa va spuna avocatul ca este mai bine sa va platiti debitul si apoi insolventa....???
Pai starea de insolventa tocmai asta este lipsa de bani si inexistenta unor modalitati legale de a face rost de ei si de a va plati datoriile.
Si asta nu costa mult....
La sfatul celui de-al doilea avocat am si mai mari dubii pentru ca plata debitelor nu necesita redeschiderea firmei. Daca aveti bani platiti, daca nu aveti, nu platiti.
Insolventa
ginabis
buna ziua
va rog daca ma puteti ajuta sa imi explicati ce sa inteleg mai exact din urmatoarea problema:
am o firma pe care nu mai lucrez de anul trecut ... (vezi toată discuția)