avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RETINERI DIN SALARIU
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RETINERI DIN SALARIU

Buna ziua!Am o nelamurire, va rog sa ma ajutati! Am fost anagajat la o unitate de administratie publica subordonata consiliului judetean, din data de 01.10.2012.m-i s-a desf[cut contractul individual de munca disciplinar, cea ce este neiantemeiat, ;i conform nerespectarii art 267 alin 2 Codul muncii nul,am depus contestatie in acest sens.In data de 08.10.2012 directorul a emis o dispozitie prin care retine 1/3 din salariu pt fondul de garantie luand in considerare proiectul raport a auditului, pe perioada 01.01.2011-30.06.2012.Mentionez ca am fost angajat ca personal contractual si in contractul de garantie am semnat pt. retinerea unui salariu ca fon de garantie cea ce aveam la data de 01.10.2012. Este legal aceasta retinere? Mai mult, lichidarea trebuia sa se faca inainte de desfacerea cont.ind.de munca pt ca a fost respins cererea mea in acest sens? Trebuie sa-mi plateasca concediile aferente anilor 2011,2012, pt ca datorita volumului mare de lucru nu am efectuat concediile? Va multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: nagypiroska , utilizator 13:45, 9 Octombrie 2012
1. CO neefectuat se compenseaza in bani la incetarea raportului de munca .. in caz de refuz, puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.

2. Conform art. 164 din Codul muncii actualizat, Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

3. De asemenea, potrivit art.254 alin.3 si 4 C.mun.:
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

4. In lumina acestor prevederi legale angajatorul trebuie sa obtina titlu executoriu impotriva salariatului, pentru recuperarea prejudiciului, fara a putea emite decizie de imputare , care nu mai este reglementata de noile dispozitii ale Codului muncii.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere sume datorate de salariat Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Am urmatoarea problema: un salariat a incasat necuvenit niste sume de bani si acum pleaca din societate. Mai are de platit si niste pagube datorate ... (vezi toată discuția)
Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Retinerea salariului Elenauj Elenauj Buna ziua! Urmeaza sa ma angajez la o firma si conditiile impuse de angajator sunt printre altele oprirea primului salariu. Astfel, intrucat voi fi anagajata ... (vezi toată discuția)