buna ziua
sunt divortata , am un copil care mi-a fost incredintat mie . tatal nu prea plateste pensia de intretinere . in mai anul; acesta i-am facu plangere pentru abandon de familie . a platit pana la acea data . de atunci nu a mai platit . pot face o noua plangere ? plangerea din mai nu am retras-o si a mers pe penal si pana acum nu am primit nico o rezolutie .
o zi buna
dar pot sa fac o noua cerere pentru ca sa il " motivez " sa plateasca restanta ?
este considerata o noua plangere ? sau se conexeaza cu prima ?
la politie la prima plangere , pplitia a spus ca a trimis-o la parchet
in instanta nu am fost citata , si din cate stiu nici el . dar crede-ti ca asta ar conta , tinand cont ca dovedeste ca a platit pana in momentul primei plangeri ...instanta nu e interesata de plata pana la data primei plangeri ?
ca banuesc ca ii da cu suspendare si eu raman pierduta de restul ...
deoarece din ce zice el la politie a vb si i-a spus ca politistul a recomandat " yinand cont ca nu prezinta caracter de pericol social ( sau asa ceva ) ca sa i se de-a doar o amenda administrativa si o sa ii dea NUP " si pana se solutioneaza nu o sa vad nici un ban ca intra sub incidenta art 10 lit j parca si nu o sa fiu bagata in seama
Potrivit art. 305 C. penal , abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 2 luni fiind calculat de la data ultimei plati.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.
Interesati-va de solutia dispusa in cauza.In caz ca s-a dispus neinceperea urmaririi penale, puteti depune, in conditiile explicitate mai sus , o noua plangere penala prealabila.
Puteti sa atacati in termen rezolutia de neincepere a urmaririi penale data de procuror.
De asemenea, puteti sa puneti in executare silita hotararea pentru pensia de intretinere.
Pensie alimentara
ada2015
fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)