avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare somaj dupa angajare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare somaj dupa angajare

Dupa desfiintarea postului la firma la care am lucrat am intrat in somaj.Acum am gasit un post la o firma la care nu am mai lucrat niciodata.Ei imi fac un contract pe o perioada de proba de 90 de zile (zic ca asa e procedura) si apoi imi fac pe perioada nedeterminata.In aceste conditii beneficiez de indemnizatia de 30% din somaj,sau mai pot beneficia de ea in momentul cand semnez contractul pe perioada nedeterminata,dupa cele 90 de zile?
Chiar nu mi se pare corect sa nu beneficiez de acesti bani din moment ce firma are aceasta politica cu perioada de proba,iar apoi imi incheie contract pe nedeterminata!
Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:34, 9 Octombrie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
...

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

2. Situatia dvs. se incadreaza exact in prevederile legale de mai sus si deci nu veti putea beneficia de cei 30%.

3. - Adevarul este ca angajatorul greseste si nu Agentia de Somaj care are text de lege pentru asa ceva.
- Angajatorul poate sa va incheie CIM pe perioada nedeterminata si sa prevada in el o perioada de proba de 90 de zile, perioada in care daca nu este multumit de prestatia dvs. va poate inceta CIM fara motivare.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Lucia_pad Lucia_pad Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce situatie pot primi cei 30% din indemnizatia de somaj , in cazul in care, dupa o luna de la inregistrarea la AJOFM, ca ... (vezi toată discuția)
Drept somaj yume21 yume21 Buna ziua! La firma unde am lucrat s-a desfiintat si dupa trei saptamani de somaj m-a preluat o firma cu contract determinat pe trei luni, ceea ce dupa ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj enedaniel1 enedaniel1 ce conditii trebuie indeplinite ca sa poti beneficia de indemnizatia de 30% din ajutorul de somaj ,daca iti gasesti de munca in perioada cat esti somer in plata (vezi toată discuția)