avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate inlatura o clauza dintr-un act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate inlatura o clauza dintr-un act de vanzare-cumparare?

Parintii mi-au facut un contract de vanzare/cumparare pt un imobil de locuit + teren aferent. Contractul a fost incheiat cu doua clauze:
- prima a fost aceea de intretinere viagera pentru ambii vanzatori,
-cea de-a doua a fost una de habitatie viagera pt o sora de-a mea, insa aceasta la momentul actual s-a casatorit si locuieste in alta parte, contractul in cauza fiind incheiat cu mult timp inaintea casatoriei acesteia.
Intrebarea pe care v-o adresez este urmatoarea:
Pot solicita eliminarea celei de-a doua clauze din contract, privitoarea la habitatia viagera a surorii mele si daca da, cum se poate face acest demers, unde trebuie sa ma adresez si totodata, daca este necesara prezenta surorii mele, tinand cont de faptul ca ambii vanzatori sunt in viata si in deplinatatea facultatilor mintale.
Inca un aspect important, consider eu, ar fi acela ca la momentul incheierii actului in cauza la notariat, sora mea avea varsta de 16 ani si nu a fost de fata la perfectarea actului si cred ca nici la momentul actual nu cunoaste de existenta acestui act.
In speranta ca ma veti ajuta sa lamuresc aceasta problema, va multumesc si astept un raspuns corect dpdv juridic.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:49, 10 Octombrie 2012
Sora dumneavoastră poate renunţa la dreptul de abitaţie, iar în urma renunţarii dreptul va fi radiat din CF.

Pe de altă parte, e de discutat asupra existenţei acestui drept, în măsura în care sora dumneavoastră nu a fost parte în actul juridic din care se presupune că s-ar fi născut dreptul. În principiu, un act încheiat în condiţiile de mai sus nu poate da naştere la drepturi şi obligaţii decît în patrimoniul părţilor din contract. În acest sens, putem discuta, eventual, despre o stipulaţie pentru altul, respectiv de obligaţia dumneavoastră (în calitate de stipulat) asumată faţă de părinţi (stipulanţi) de a transmite surorii dumneavoastră (terţ beneficiar al stipulaţiei) dreptul real de abitaţie.

Desigur, o opinie tranşantă, în lipsa actului, e greu de pronunţat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu drept de habitatie viagera- am cumparat acum ... alexandru37 alexandru37 Contract de v-c cu drept de habitatie viagera- am cumparat acum 10 ani o casa iar fostul proprietar a pastrat o clauza de habitatie viagera .intre timp ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract vanzare cumparare cu drept de habitatie viagera ContSters432278 ContSters432278 Buna ziua, Doresc sa va intreb ce este de facut in sitiatia de mai jos: Eu sunt cumparatorul aparatamentului tatalui meu(vanzator),pretul vanazarii la ... (vezi toată discuția)