avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract vanzare cumparare cu drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract vanzare cumparare cu drept de habitatie viagera

Buna ziua,

Doresc sa va intreb ce este de facut in sitiatia de mai jos:
Eu sunt cumparatorul aparatamentului tatalui meu(vanzator),pretul vanazarii la momentul CV a fost 40.000lei,vanzarea a avut loc dupa succesiunea pe numele mamei urmand ca tata sa despagubesca pe fiecare dintre noi cu cate 11.850 lei.Eu ca cuparator am renuntat la sulta notariala in favoarea mea de Cumparator.Problema este ca am o sora care tata in schimbul sultei i-a oferit acest drept de habitatie viagera,in care si eu la momentul actului de VC am fost de acord.
Tata are si el la randul lui drept de habitatie viagera.
Intrebarea este ce putem.face acum sa o scoatem pe sora mea din habitatia viagera,se poate rezilia CV si tata sa-i acorde aceea sulta de 11.850 care a fost decisa la succesiune.Am incercat sa ne intelegem amiabil dar refuza semnatura si renuntarea la acest drept.Se poate face ceva sa reziliem contractul si tata sa ai acorde aceea sulta care i se cuvenea??
Va multumesc,pentru mai multe detalii va rog sa ma intrebati,cred ca am explicat clar situatia in care sunt si ce vreau sa facem.

O zi buna!
Buna seara,
Rezilierea contractelor nu se face asa, batand din palme ci doar prin instanta.
Consultati un avocat inainte de a incepe orice demers astfel incat sa nu ajungeti sa platiti taxe de timbru si sa nu va rezolvati problemele.
Sora poate sa renunte de buna voie la acel drept de abitatie vagera.
Multumesc pentru raspuns.Voi consulta si un avocat,ideea era sa inteleg de aici daca se poate sau nu,citind mai multe persoane cu pregatire juritica postul meu.Doresc doar sa stiu daca tata impreuna cu mine putem rezilia acest contract acordandui aceea sulta surorii mele,suma care la momentul incheierii CV nu am avut-o.Si daca este sau nu nevoie ca dupa instanta ea sa mai semneze sau sa fie de acord cu acel drept,care noi l-am oferit la incheierea contractului.Refuza sa-mi dea semnatura amiabila pentru a renunta la habitatia viagera.

Daca se poate un raspuns mai concret,multumesc!
Doar dvs si tata nu puteti rezilia contractul. Si sora este parte in act ca beneficiar al dreptului de abitatie viagera.
De fapt, nici nu puteti rezilia si nici rezolutiona actul fara temei. A dori sa o excludeti pe sora nu e un motiv
Si presupunand prin absurd ca ati face-o, se actioneaza numai prin instanta.
Buna ziua,

Cred ca sunt inteles gresit sau nu m-am exprimat cum trebuie;

Eu cu tata vrem sa o scoatem pe sora mea din habitatie drept care tot noi l-am oferit,deoarce la momentul CV nu am avut acei bani pentru sulta ei,oferindui acest drept de comun acord.Acum tot noi (eu cumparator,tata vanzator) vrem sa schimbam decizia si sa-i oferim acea sulta pentru a renunta la acel drept de habitatie.Se poate face aceasta operatiune cu sau fara voia ei,deoarece amiabil nu vrea sa semneze???...Poate ma exprim eu prost,dvs a-ti spus ca prin instanta,logic orice act il spargi doar prin judecata,motivul fiind acesta ca la momentul actului Cv nu am avut banii pt sulta ei....acum ai avem si vrem sa o scoatem,nu stiu daca se poate legal sau nu,voi consulta si avocat dar sper sa plec cu lectia invatat la dl. avocata sa nu-mi vanda mere si sa ajung acasa cu pere,ma refer sa nu ma bage in ceva care nu poate fi solutionat sa platesc onorariu si timbre degeaba.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Iunie 2017
ContSters432278, utilizator
Danciu Paul a scris:
Se poate face aceasta operatiune cu sau fara voia ei,deoarece amiabil nu vrea sa semneze???

NU dle @Danciu Paul, nu aveti ce sa-i faceti, daca nu vrea se semneze nu o puteti obliga si nici nu îi puteti suplini manifestarea de vointa, prin simplul fapt ca v-ati razgandit azi.


Danciu Paul a scris:
...,motivul fiind acesta ca la momentul actului Cv nu am avut banii pt sulta ei....acum ai avem si vrem sa o scoatem,nu stiu daca se poate legal sau nu, ...

Dle @Danciu Paul, motivul invocat de dvs nu are temei de drept pentru stingerea dreptului de abitatie.


Ca sa întelegeți mai bine, dreptul de abitatie este un drept real absolut derivat din dreptul de proprietate, asupra caruia nimeni nu îi poate aduce atingere, asa cum nimeni nu are voie sa va ia dvs masina, bicicleta sau casa, tot asa nici dvs nu o puteti priva pe sora dvs de dreptul ei.

Alte discuții în legătură

Drept de habitatie. Liuro Liuro Buna ziua ! In urma cu 16 ani m-am combinat cu parintii sotiei la constructia unei case. Acestia detineau terenul pe care era fundatia casei si o dependinta ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)